ΟΧΙ ΣΤΙΣ «ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ» ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ


 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι της ΕΤΕ

Έχουμε πείρα από τις συνέπειες των εθελούσιων προγραμμάτων, των εθελούσιων- απολύσεων που κάνουν οι τράπεζες. Είδαμε τα αποτελέσματα της τελευταίας εθελούσιας της ΕΤΕ πριν 3 χρόνια. Μια εθελούσια που άφησε  πίσω της βαριά κληρονομιά τα χρεοκοπημένα ασφαλιστικά μας ταμεία, το μειωμένο προσωπικό, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την εντατικοποίηση της εργασίας μας. Μια τέτοια εθελούσια ετοίμασε και σήμερα η διοίκηση της ΕΤΕ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Τα αδιέξοδα της συμβιβασμένης και μίζερης στάσης και πολιτικής των ηγεσιών των συλλόγων στην ΕΤΕ (ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ, ΔΑΣ) αξιοποιήθηκαν κατάλληλα, για να καλλιεργήσουν κλίμα μοιρολατρίας στους εργαζόμενους, «ότι τίποτα δεν αλλάζει», «κανένας αγώνας δεν θα τους σταματήσει…» Για άλλη μια φορά αυτές οι ηγεσίες κάνουν παζάρια με την διοίκηση… «αν και πόσα θα δώσει για τα ασφαλιστικά ταμεία», «αν και πόσο θα κουρευτούν τα δάνειά τους προκειμένου να πετύχει η εθελούσια», τη στιγμή που το συμφέρον των εργαζομένων είναι η κατηγορηματική αντίθεση στις εθελούσιες. Αυτές οι ηγεσίες έφτασαν στο σημείο να φεσώσουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία (ΤΑΠΕΤΕ, ΤΥΠΕΤ) για να στηρίξουν τις ανακεφαλαιοποιήσεις της τράπεζας…  

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι εθελούσιες γίνονται για να ενισχύσουν οι τραπεζίτες την κερδοφορία τους μέσα από την μείωση του λεγόμενου «κόστους εργασίας». Η ΕΤΕ υπολογίζει ότι κάθε χρόνο θα κερδίζει 50εκ € από αυτή την εθελούσια!! Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη δουλειά μας (ωράριο, απλήρωτες υπερωρίες, στοχοθεσία, πλάνα, εντατικοποίηση, ενοικιαζόμενοι, ειδικοί συνεργάτες) θα πολλαπλασιαστούν.

Πρόσφατα η κυβέρνηση με νομοθετική παρέμβαση  ενίσχυσε το «δουλεμπορικό κύκλωμα» των λεγόμενων «ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας» (ΙΓΕΕ). Έτσι καταργήθηκε ακόμα και ο ελάχιστος περιορισμός που ίσχυε. Διευκολύνεται ακόμα παραπέρα η δυνατότητα για συγκέντρωση των δουλεμπορικών επιχειρήσεων σε μεγάλα σχήματα και επιχειρηματικούς ομίλους όπως οι τράπεζες με ενισχυμένο ρόλο και καλύτερη δυνατότητα εκμετάλλευσης των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων. Αυτόν τον νόμο θα αξιοποιήσει και η ΕΤΕ για να αυξήσει την κερδοφορία της.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ. ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ. ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ

Απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε χτίζουμε το δικό μας μέτωπο. Οι τραπεζίτες παρά τον ανταγωνισμό τους, όταν πρόκειται για τα δικαιώματά μας ενωμένοι προσπαθούν να τα καταργήσουν. Μαζί επιχειρούν να επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα και «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους εργασίας.

Ενωμένοι και εμείς απαντάμε στην επίθεσή τους (μόνιμοι, ενοικιαζόμενοι, συμβασιούχοι, ΙΚΥ) όλοι οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, ενάντια στην πολιτική των αναδιαρθρώσεων που δημιουργούν και αναπαράγουν τα προβλήματά μας, που γεννούν τις εθελούσιες εξόδους, που γκρεμίζουν τα ασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και ανέχειας που εξανεμίζει τα εισοδήματά μας. Αυτήν την ενότητα μόνο το κλαδικό σωματείο μπορεί να πετύχει.

           Όχι στις εθελούσιες- απολύσεις

           Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Έξω τα δουλεμπορικά γραφεία από την τράπεζα.

           Να γίνουν τώρα προσλήψεις στην ΕΤΕ μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτεται από την κλαδική ΣΣΕ. Να μονιμοποιηθούν οι ενοικιαζόμενοι και συμβασιούχοι συνάδελφοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

           Αυξήσεις στους μισθούς μας για να καλύψουμε τις απώλειες που είχαμε από τις μειώσεις του προηγούμενου διαστήματος και να καλύψουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Αυτή είναι η ρεαλιστική πρόταση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων στην ΕΤΕ σήμερα. Όσο κερδίζει ο τραπεζίτης, θα χάνει ο εργαζόμενος. Ο ανυποχώρητος, ενιαίος και  ταξικός αγώνας όλων των εργαζομένων στην ΕΤΕ μπορεί να φέρει την δικιά μας ανάπτυξη, και όχι των τραπεζιτών!

 

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

Χαλιού Έφη 6973419392

Γιαλιάς Βασίλης 6976954625

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Χαλιού Έφη                                                    Μεσσάδος Νίκος