ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 22 ΦΛΕΒΑΡΗ 2017


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το κλαδικό σωματείο Χρηματοπιστωτικού απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες και τις υπόλοιπες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού συστήματος (θυγατρικές τραπεζών, εισπρακτικές, δικηγορικές εταιρείες) στον ν. Αττικής, ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας (μόνιμος, νοικιασμένος ή συμβασιούχος) και ανεξάρτητα από τον εργοδότη.

Από την ίδρυσή του πριν 8 περίπου χρόνια, το κλαδικό σωματείο επιδίωξε να οργανώσει τη δράση όλων των εργαζόμενων του κλάδου ενάντια στον πραγματικό μας αντίπαλο, τους εργοδότες και τους τραπεζίτες και την επιδίωξή τους να αυξάνουν τα κέρδη τους πατώντας πάνω στα δικαιώματά μας. Αυτός είναι ο λόγος που μειώνονται συνεχώς οι μισθοί μας, που ελαστικοποιούνται ολοένα και περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις, που εντατικοποιείται η εργασία, που αυξάνουν τα παραδείγματα εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς. Μας θεωρούν κόστος, μας θέλουν φτηνούς, ευέλικτους και ταυτόχρονα ανοργάνωτους και με το κεφάλι σκυμμένο για να μπορούν ανεξέλεγκτα να υλοποιούν τα αντεργατικά τους σχέδια και να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Το σωματείο μας είναι το μόνο σωματείο του κλάδου που:

Μπορεί και ενώνει την πάλη όλων των εργαζομένων του κλάδου αναδεικνύοντας σοβαρά ζητήματα, τις πραγματικές αιτίες αυτών, τις επιπτώσεις για τους εργαζόμενους. Την περίοδο των capital controls, το σωματείο μας με τις παρεμβάσεις του κατάφερε να ανακληθούν απολύσεις, να αποζημιωθούν εργαζόμενοι, να πληρωθούν υπερωρίες και να μη χάσουν οι συνάδελφοι τις άδειές τους σε μια σειρά από επιχειρήσεις. Όταν αυθαίρετα οι τράπεζες Πειραιώς και ΑΛΦΑ έκοβαν μέρος του επιδόματος τοκετού από εργαζόμενες, το κλαδικό σωματείο ήταν αυτό που ανέδειξε το θέμα και προσέφυγε σε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας. Το κλαδικό σωματείο ήταν αυτό που αποκάλυπτε στους εργαζόμενους την ουσία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που εναντιώθηκε στις χιλιάδες εθελούσιες εξόδους (δηλ. απολύσεις συναδέλφων), που πάλεψε για την διασφάλιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κόντρα στα πλειοψηφούσες διοικήσεις των επιχειρησιακών σωματείων των τραπεζών που εγκλωβίζουν τους εργαζόμενους στη λογική «να σωθεί η τράπεζα, για να σωθούμε κι εμείς».

Με τις παρεμβάσεις του κατάφερε να φέρει θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους (καταβολή επιδομάτων και δώρων όπως στην εταιρεία Globo, ανάκληση αντεργατικών κανονισμών στη First Data και παλιότερα στη First Call, ανάκληση απολύσεων όπως παλιότερα στη Mellon κα), παράλληλα συνέβαλλε στην πάλη επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα στη Mellon, που το σωματείο μας στήριξε τους αγώνες των εργαζομένων, βοήθησε στην οργάνωση της πάλης τους για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, με μικρή αύξηση στο μισθό και άλλες κατακτήσεις για τους εργαζόμενους.

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ουσιαστική οργάνωση των εργαζόμενων, φτιάχνοντας μορφές οργάνωσης, σωματειακές επιτροπές σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στην Λ. Αθηνών της ΑΛΦΑ, στην PDS, στην Eurobank Καλλιθέας, στη First Data κ.α. Αποτέλεσε τον πραγματικό εκπρόσωπο των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, συγκρούστηκε με την εργοδοσία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Συμμετείχε σε μια σειρά πρωτοβουλιών με άλλα κλαδικά σωματεία για σημαντικά θέματα που αφορούν τη ζωή των εργαζόμενων. Μεγάλα συλλαλητήρια για το Ασφαλιστικό και τις Συλλογικές συμβάσεις, σε συγκεντρώσεις για την ανεργία, την Υγεία κ.α. Οργάνωσε απεργιακές κινητοποιήσεις τη στιγμή που οι ηγεσίες στον κλάδο (ΟΤΟΕ και επιχειρησιακά σωματεία των τραπεζών) δεν κουνούσαν φύλλο, αντίθετα υπονόμευαν την επιτυχία τους, καλλιεργούσαν κλίμα ηττοπάθειας, γιατί η γραμμή τους στηρίζει την κερδοφορία των τραπεζών. Γι αυτό διαπραγματεύονται κάθε φορά πόσα θα χάσουμε, υπογράφουν μειώσεις, στηρίζουν τις εθελούσιες και τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών με χρήματα από τα ταμεία μας. Συνειδητά αφήνουν μεγάλο κομμάτι συναδέλφων ασυνδικάλιστους, παρακινούν τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι, να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους.

Από την ίδρυσή του, με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης, το σωματείο μας συσπειρώνεται σταθερά στις γραμμές του ΠΑΜΕ, δίνοντας τη δική του συμβολή στην υπόθεση της αναζωογόνησης του εργατικού κινήματος. Παλεύουμε για ένα κίνημα μαζικό, μαχητικό, που θα αποτελεί πραγματικό στήριγμα για τους εργαζόμενους, δύναμη υπεράσπισης των συμφερόντων τους. Για ένα κίνημα απαλλαγμένο από την εργοδοσία, το κράτος και τις κυβερνήσεις, ικανό να αντιπαρατεθεί αποφασιστικά και αποτελεσματικά στην επίθεση του κεφαλαίου

 
 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Δυναμώνουμε το κλαδικό μας σωματείο.

Οι αγώνες μας θα γίνονται πιο αποτελεσματικοί όταν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι θα ισχυροποιούν το σωματείο, θα συμμετέχουν ενεργά στη δράση του.

Συμμετέχουμε στις μαζικές διαδικασίες, στις Γενικές Συνελεύσεις, στις συγκεντρώσεις, στις εκδηλώσεις του σωματείου, σε κάθε άλλη πρωτοβουλία. Αυτή είναι η πραγματική δύναμη των εργαζομένων. Είναι αυτό που φοβούνται οι εργοδότες. Γιατί όταν συλλογικά συζητάμε, αποφασίζουμε τις μορφές του αγώνα και το περιεχόμενό του, όταν οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στον κοινό αντίπαλο, αυξάνουμε τις πιθανότητες ο αγώνας μας να γίνει αποτελεσματικός, εύστοχος.

Διεκδικούμε με καλύτερους όρους τα δικαιώματά μας. Απαιτούμε την ανάκληση όσων αυθαίρετα μας έκλεψαν οι εργοδότες μέσα στην κρίση. Παλεύουμε για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας. Οργανώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο όνομα της δεύτερης αξιολόγησης. Νέοι φόροι από την αρχή του έτους, μειώσεις συντάξεων, περικοπές σε υγεία-πρόνοια- παιδεία, ενώ δεν έχει κλείσει η συζήτηση για τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, την απελευθέρωση απολύσεων και άλλες ανατροπές στα εργασιακά.

 
ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ- ΤΟ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ- ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ

 
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Αγ Φιλοθέης 5β, πίσω από την Μητρόπολη) ΚΑΙ ΩΡΑ 6μμ.



 
Το ΔΣ σε συνεδρίασή του αποφάσισε τη διεξαγωγή Γενικής Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης  την Τετάρτη 15/2 και σε περίπτωση μη απαρτίας την Τετάρτη 22/2 με τα εξής  θέματα:
  1. Διοικητικός Απολογισμός
  2. Οικονομικός Απολογισμός
  3. Ορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής εκλογών
  4. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής
 


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Χαλιού Έφη                                                    Μεσσάδος Νίκος