Ανακοίνωση για την απεργία στις 8 Νοέμβρη


ΑΘΗΝΑ 5/10/18

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!



Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η πολυδιαφημισμένη από τη μεριά της Κυβέρνησης «έξοδος από τα μνημόνια» και επιστροφή στην κανονικότητα κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος τις προηγούμενες μέρες με τη μεγάλη πτώση της τιμής των μετόχων των τραπεζών στο χρηματιστήριο. Αποδείχτηκε περίτρανα πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε όσους προσπαθούν να μας εφησυχάσουν, μιλώντας για μια επίπλαστη επιστροφή στη κανονικότητα και ανάπτυξη, όποτε αυτή κι αν έρθει. Το αντίθετο μάλιστα. Κυβέρνηση- ΕΕ και Τραπεζίτες έχουν ήδη σχεδιάσει και ετοιμάζονται να υλοποιήσουν τα επόμενα βήματα τους: πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, επίθεση στα δικαιώματα των λαϊκών οικογενειών και στις συντάξεις καθώς και νέα φοροκαταιγίδα.

Στήνουν φιέστες και επικοινωνιακά σόου. Μας μιλούν για την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων και την επέκτασή τους στο σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η σημερινή Κυβέρνηση έχει νομοθετήσει για τη διατήρηση και επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στον κλάδο. Με τις πλάτες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού καλλιεργούν στους εργαζόμενους είτε μια αναμονή για τις καλύτερες μέρες που κάποτε θα έρθουν και για τους εργαζόμενους είτε μια ανησυχία για το μέλλον των τραπεζών, χωρίς καν να γίνεται κουβέντα για την αναπλήρωση των χαμένων δικαιωμάτων μας όλα τα χρόνια της κρίσης.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ, ΤΟΥΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ

Τη στιγμή που όλοι προσπαθούν να μας πείσουν πως μέσα από την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων θα ανοίξει ο δρόμος και για την καλυτέρευση της ζωής των εργαζομένων, έρχεται η ιδία η πραγματικότητα να τους διαψεύσει. Οι Τράπεζες από τη μια ανακοινώνουν κέρδη για τους μέτοχους τους κι από την άλλη  κάνουν κάθε μέρα τη ζωή των εργαζομένων σε αυτές όλο και πιο εφιαλτική. Εντατικοποίηση της εργασίας, άπιαστοι στόχοι, απολύσεις μεταμφιεσμένες σε εθελούσιες εξόδους ακόμα και συναδέλφων μας ΑμΕΑ, κατάργηση κλάδων εργαζομένων και ανασφάλεια για το μέλλον συνθέτουν ένα σκηνικό εργασιακής ζούγκλας.

Η καταπάτηση του ωραρίου και οι απλήρωτες υπερωρίες συνεχίζουν να υπάρχουν παρά τις πρόσκαιρες συστάσεις και τα όποια πρόστιμα επιβάλλονται στις Τράπεζες που είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα χρήματα που εξοικονομούν από την απλήρωτη εργασία. Η ίδια κατάσταση κυριαρχεί και σε άλλες εταιρείες του κλάδου μας που με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων οι απολύσεις με την δικαιολογία της «μη ικανοποιητικής αξιολόγησης» είναι καθημερινότητα για τους εργαζόμενους που δουλεύουμε ακόμα και με δίμηνες συμβάσεις.

Μπροστά στην «εργασιακή κόλαση» που βιώνουμε καθημερινά και τις «Σειρήνες» της κανονικότητας και της ανάγκης για κερδοφορία των επιχειρηματιών που αντηχούν στα αυτιά μας από Κυβέρνηση και εργοδοσία υψώνουμε τις δικές μας ανάγκες και λέμε πως τώρα ήρθε η ώρα να βγούμε εμείς στο προσκήνιο!
  

ΤΩΡΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!

Διεκδικούμε:

  • την άμεση επιστροφή όλων των απωλειών που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.
  • Κανείς εργαζόμενος στις εταιρείες του κλάδου κάτω από 751 ευρώ βασικό μισθό. 
  • Να μπει τέλος στη καταπάτηση του ωραρίου και στην απλήρωτη εργασία και να αξιοποιηθούν τα επιτεύγματα της τεχνολογίας προς όφελος των εργαζομένων με μείωση του εργάσιμου χρόνου.
  • Να μην τολμήσουν οι Τράπεζες να απλώσουν χέρι στις λαϊκές κατοικίες και τα όποια προβλήματα έχουν να τα ξαναφορτώσουν στις πλάτες του λαού.


Ειδικά αυτή την περίοδο που λήγει η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση της ΟΤΟΕ καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουμε την κατάσταση στα χεριά τους και να οργανώσουμε οι ίδιοι τον αγώνα μας για την άμεση επιστροφή των απωλειών που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Μέσα από γενικές συνελεύσεις καταστημάτων και υπηρεσιών να αποφασίσουμε για  την ανάγκη απεργιακής διεκδίκησης των αιτημάτων αυτών και να καλέσουμε την ΟΤΟΕ και τα σωματεία του κλάδου να συμμετέχουν στην απεργία που έχουν κηρύξει δεκάδες εργατικά σωματεία και Ομοσπονδίες εργαζομένων για τις 8 Νοέμβρη.

Για αυτό το λόγο το ΔΣ του Κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού στην πρόσφατη ανοιχτή συνεδρίαση του αποφάσισε να συμμετέχει στην απεργία στις 8 Νοέμβρη.

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ την επιτυχία της απεργίας!


Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου και ώρα 18:00 (στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Αγ. Φιλοθέης 5, πίσω από τη Μητρόπολη).

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης και την καταπάτηση του ωραρίου μας, που οργανώνει το σωματείο Χρηματοπιστωτικού στις 1/11/18 και ώρα 5μμ έξω από το Υπουργείο εργασίας και με πορεία προς το κτίριο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.


Το ΔΣ