ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ


ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΧΕΡΙ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με το καλημέρα της κυβερνητικής αλλαγής, η ΝΔ έσπευσε να κάνει σαφή την αντεργατική της ταυτότητα. Παίρνοντας τα ηνία από την βαθειά αντεργατική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (βλ νόμος ενάντια στην απεργία Γενάρης 2018), μες στο κατακαλόκαιρο, η ΝΔ πέρασε νομοσχέδια -με τη γνωστή και από το ΣΥΡΙΖΑ πια διαδικασία του κατεπείγοντος- τα οποία ξεθεμελιώνουν βασικά εργασιακά μας δικαιώματα. Διατάξεις όπως αυτή που επιτρέπει στον εργοδότη να απολύει χωρίς να επιβάλλεται να αποδείξει το βάσιμο λόγο, ή αυτή που απαλλάσσει τον έμμεσο εργοδότη από κάθε είδους εργασιακή απαίτηση και την ευθύνη έχει πλέον μόνο ο εργολάβος, είναι μόνο κάποια από τα «καλοκαιρινά επιτεύγματα» της νέας Κυβέρνησης (πχ άσυλο). Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια της Κυβέρνησης και της εργοδοσίας είναι η συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ και ο εργοδοτικός- κυβερνητικός συνδικαλισμός όπως η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ στον κλάδο μας.

Στον κλάδο μας αυτό μεταφράζεται σε εκατοντάδες απολύσεις δανειζομένων συναδέλφων (βλ ΕΤΕ), ένταση των εργοδοτικών πιέσεων για συμμετοχή στις «εθελούσιες» ή στις αποσχίσεις (βλ ΠΕΙΡΑΙΩΣ), κλείσιμο καταστημάτων, μείωση προσωπικού και εργασιακών δικαιωμάτων, ραγδαία αύξηση των πλειστηριασμών και κατασχέσεων μιας και η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει φροντίσει να πετάξει απ έξω χιλιάδες νοικοκυριά που είχαν μπει στις ρυθμίσεις προστασίας της α κατοικίας… και ο αντεργατικός κατάλογος δεν έχει τελειωμό!

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το δόγμα «Νόμος και Τάξη» που θέλει να επιβάλει η Κυβέρνηση και οι εργοδότες, έχει σα στόχο να βάλει στο γύψο κάθε αγωνιστική διεκδίκηση, να επιβάλει σιγή νεκροταφείου μέσα στους χώρους δουλειάς. Να μη μιλούν οι εργαζόμενοι τρίτων εταιρειών όταν μετά από 10 χρόνια δουλειάς μέσα στην ΕΤΕ, αυτοί αποφασίζουν να τους απολύσουν. Να μη βγάζουν τσιμουδιά οι εργαζόμενοι του RBU όταν η Διεύθυνση προσωπικού τους απειλεί με απόλυση επειδή δεν φεύγουν «εθελοντικά» για το σουηδικό fund Intrum”, να μην οργανώνονται οι συνάδελφοι της MELLON, της First Data, της PDS για να διεκδικήσουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς τους. Να μην γίνονται Γενικές συνελεύσεις μέσα στους χώρους δουλειάς για να μπορούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να συζητούν, να διαμορφώνουν πλαίσιο αιτημάτων, να αποφασίζουν με ποια μορφή αγώνα θα δώσουν την απάντησή τους.

ΑΥΤΗ Η ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Το Σωματείο στη συνεδρίαση του ΔΣ (2/9/19) αποφάσισε ομόφωνα την απεργιακή απάντηση στα σχέδια της Κυβέρνησης για αλλαγές στη συνδικαλιστική λειτουργία. Οι νέες αντιδραστικές αλλαγές που ετοιμάζουν στον συνδικαλιστικό νόμο, με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργίας (ή ακόμη και για τις ίδιες τις αρχαιρεσίες), με το φακέλωμα του ηλεκτρονικού μητρώου κλπ θα μείνουν στα χαρτιά! Το σωματείο μας θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλειάς, θα συζητάμε μαζί τους και από κοινού θα διαμορφώνουμε το πλαίσιο των αιτημάτων, θα οργανώνουμε τους αγώνες που χρειάζονται για να πάρει απάντηση αυτή η πολιτική. Αποφασίσαμε συσκέψεις των σωματειακών μας επιτροπών, συγκεντρώσεις και Γενικές συνελεύσεις μέσα στα καταστήματα των τραπεζών, στις Διευθύνσεις, στις εταιρείες του κλάδου μας.


ü      Οργανώνουμε την απάντησή μας

ü      Συσπειρωνόμαστε στο κλαδικό σωματείο Χρηματοπιστωτικού

ü       Συμμετέχουμε στη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 2/10 και ώρα 6μμ (αίθ Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας)
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ