Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑΡΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ



Συνάδελφοι,

Οι φοιτητές που εργαζόμαστε με τη μορφή μαθητείας βρισκόμαστε από 23/3 σε καθεστώς αναστολής της πρακτικής μας, με απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή όλων των πρακτικών για τους φοιτητές των ΑΕΙ και για όσο διάστημα δεν λειτουργούν τα ιδρύματα λόγω των μέτρων που έχει λάβει για τη μη εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Με βάση την απόφαση δίνεται μόνο η δυνατότητα παράτασης της πρακτικής για διάστημα ίσο με τη διάρκεια της αναστολής.

Αυτό σημαίνει ότι μένουμε κυριολεκτικά στον αέρα, εν μέσω πανδημίας, χωρίς καμιά μισθολογική κάλυψη και εξασφάλιση δωρεάν πρόσβασης στις δομές υγείας καθώς τα συμφωνητικά μαθητείας δεν αποτελούν συμβάσεις εργασίας, δεν υπάρχουν ένσημα και δεν μπορούμε να ενταχθούμε καν στο επίδομα των 800 ευρώ. Πολλοί από εμάς βρίσκονται μακριά απ τις οικογένειές τους, δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σπίτια μας. Για πολλούς θα προκύψει πραγματικό ζήτημα επιβίωσης, δυσκολία κάλυψης βασικών αναγκών.

Όλοι οι εργοδότες που απασχολούν πρακτικάριους αξιοποιούν το καθεστώς της μαθητείας που έχουν προωθήσει όλες οι κυβερνήσεις χρηματοδοτώντας τους με κρατικά κονδύλια (ΟΑΕΔ) και πόρους της ΕΕ (ΕΣΠΑ) για να καλύψουν της ανάγκες της αγοράς με τσάμπα εργατικό δυναμικό, αναλώσιμο, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με το πρόσχημα της κατάρτισης και της «ένταξης» στην αγορά εργασίας. Μας θεωρούν μη παραγωγικούς εργαζόμενους ενώ βγάζουμε κανονικά κομμάτι της δουλειάς. Εκεί που πραγματικά μας εντάσσουν είναι στην εργασιακή ζούγκλα, στις ευέλικτες μορφές εργασίας, στην ανασφάλεια, στο να συνηθίζουμε με τα λίγα και να λέμε και «ευχαριστώ».

Οι πρακτικάριοι είμαστε εργαζόμενοι και μάλιστα σκληρά εκμεταλλευόμενοι. Ο μισθός που λαμβάνουμε, που πολλές φορές είναι πολύ κάτω απ το κατώτατο, είναι χρήματα που δουλεύουμε, δεν μας τα χαρίζει καμία επιχείρηση και καμία κυβέρνηση. Σε πολλές περιπτώσεις η απασχόλησή μας δεν αφορά καν το αντικείμενο των σπουδών μας αλλά τις ανάγκες της επιχείρησης.

Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε φαίνεται ακόμα πιο καθαρά πόσο αναλώσιμοι είμαστε για τους εργοδότες, πόσο απροστάτευτοι μένουμε στις κρίσεις του συστήματος.

Αυτές τις μέρες είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να μη μείνουμε σιωπηλοί, να μείνουμε δυνατοί, δυναμώνοντας τον αγώνα για τη προστασία της ζωής μας, την αλληλεγγύη μας με όλους τους εργαζόμενους για να μη πληρώσουμε κι αυτή τη κρίση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

·         Να ενταχθούν όλοι οι πρακτικάριοι ανεξαρτήτως μισθού στο επίδομα των 800 ευρώ

·         Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη

·         Δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας

·         Να ενταχθούμε στη ρύθμιση για την επιδότηση ενοικίου που αφορά σε όσους εργαζόμενους έχει ανασταλεί η σύμβαση και η Κυβέρνηση να επιδοτήσει το υπόλοιπο ποσό

·         Σίτιση για όλους τους σπουδαστές

·         Πάγωμα των οφειλών μας σε εφορία, αναστολή των πληρωμών σε ΔΕΚΟ, ρύθμιση των δόσεων των δανείων μας

·         Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης μετά την αναστολή

 

 

ΤΟ Δ.Σ.