ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ FCA BANK ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ FIAT


Το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής καταγγέλλει τις διοικήσεις των εταιρειών του ομίλου της Fiat οι οποίες προτού στεγνώσει το μελάνι της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, προχώρησαν σε αναστολές συμβάσεων εργαζομένων, παύση διανομής κουπονιών σίτισης και πληρωμής εξοδολογίων σε όλους τους εργαζόμενούς τους. Εργαζόμενοι πάνω στους οποίους ο όμιλος βασίζεται εδώ και πολλά χρόνια για να βγάζει τα κέρδη του και να αποδίδει υπέρογκα μερίσματα στους μετόχους του ως αποτέλεσμα της πολύ υψηλής κερδοφορίας.

Εδώ και πολύ καιρό, σε πολλές υπηρεσίες των εταιρειών του ομίλου η εντατικοποίηση της εργασίας «βαράει κόκκινο» με τις απλήρωτες υπερωρίες να αποτελούν κανόνα και την τήρηση του 8ώρου πολύ σπάνια εξαίρεση. Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι φορές που εργαζόμενοι έχουν κληθεί να δουλέψουν και Σαββατοκύριακο, κάτι που τείνει επίσης να γίνει κανόνας για συγκεκριμένες εβδομάδες κάθε μήνα. Είναι προφανές ότι υπό αυτές τις συνθήκες όχι μόνο δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος για να τεθεί σε αναστολή, αλλά απαιτούνται προσλήψεις.

Παράλληλα με τις αναστολές συμβάσεων, ο όμιλος της
FIAT εφάρμοσε και την τηλεργασία δίνοντας σε μερικούς συναδέλφους, που είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, υπολογιστή στο σπίτι “μήπως χρειαστεί”. Άτυπα δηλαδή να κάνουν και δουλειά από σπίτι τζάμπα, μήπως και τους ξαναπροσλάβουν μετά λόγω καλής διαγωγής.

Αποδεικνύεται όμως και σε αυτήν την περίπτωση ότι εργαζόμενοι και εργοδότες δεν έχουν κοινά συμφέροντα. Ενώ οι εργαζόμενοι καλούνται και εδώ «να βάλουν πλάτη», η εργοδοσία της FCA BANK και των υπολοίπων εταιρειών του ομίλου FIAT εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να επιβάλουν ακόμη χειρότερους όρους εργασίας. Χρησιμοποιούν μέτρα που υποτίθεται ότι λήφθηκαν για επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν και «έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης», ενώ στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για έναν κολοσσό με τζίρο τεράστια κέρδη.

Συνάδελφε,


Η επόμενη μέρα πρέπει να σε βρει δυνατό, συσπειρωμένο στο Σωματείο σου. Για την προστασία των εργατικών σου δικαιωμάτων. Για να δεις το μέλλον σου στον εργασιακό χώρο αισιόδοξα, μέσα από τη συλλογική πάλη.

Σε μία περίοδο που όλοι  σου μιλάνε μόνο για ατομική ευθύνη, επίλεξε να δράσεις συλλογικά απέναντι στην εκμετάλλευση, οργανώσου στο Κλαδικό Σωματείο, το μόνο που έχει αποδείξει ότι είναι μπροστάρης στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου.

Απαιτούμε:
 

·         Να σταματήσει ο απαράδεκτος συνδυασμός αναστολής σύμβασης και τηλεργασίας.

·         Να παρθούν πίσω οι αναστολές συμβάσεων. Ακόμη και για όσους δεν γίνει αυτό, να προσληφθούν αμέσως μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων ξανά στην ίδια θέση και με τον ίδιο μισθό.

·         Να επαναφέρει άμεσα η εργοδοσία όλες τις παροχές που κόπηκαν, όπως τα κουπόνια.

·         Να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες άδειες στα πλαίσια της πανδημίας για όλους όσους τις δικαιούνται.

·         Να τηρείται απαρέγκλιτα το ωράριο εργασίας, τόσο για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην παρούσα φάση από το σπίτι, όσο και για όσους προσέρχονται στο γραφείο.

·         Να γίνουν προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά, με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πλήρεις αποδοχές.

Το ΔΣ