Ανακοίνωση της Σωματειακής Επιτροπής PDS για τα μέτρα προστασίας

 

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ PDS

 

Έχοντας μπει για τα καλά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας μετά και από την απόφαση της κυβέρνησης να "ανοίξει" τον τουρισμό αλλά με τους όρους που έθεσαν οι εφοπλιστές, οι αεροπορικές εταιρείες και οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις επιβάλλεται να παρθούν εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.


Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η εργοδοσία της PDS βάζει τα συμφέροντα της τράπεζας και του ομίλου πάνω από την υγεία και τις ζωές μας, όταν:

  • Σε ορισμένους συναδέλφους που επιστρέφουν από την καλοκαιρινή άδεια λέει να εργαστούν για μια εβδομάδα από το σπίτι, ενώ άλλους τους κρατάει να εργαστούν στο χώρο δουλειάς.

  • Σε εργαζόμενο που επέστρεψε από άδεια και πήγε να πάρει εξοπλισμό για να εργαστεί από το σπίτι είπαν να μείνει να δουλέψει για μια μέρα στο κτίριο και την υπόλοιπη εβδομάδα να εργαστεί μέσω τηλεργασίας επειδή δεν ήταν έτοιμος ο εξοπλισμός.

  • Κράτησαν συνάδελφο που επέστρεψε από προορισμό χαρακτηρισμένο από τον ΕΟΔΥ ως υψηλού κινδύνου να εργαστεί στο κτίριο και τον έστειλαν για τεστ αφού είχαν περάσει μέρες.

  • Ενώ σε κάποιους συναδέλφους που επιστρέφουν από άδεια "δεν έχουν εξοπλισμό να δώσουν", σε άλλους εργαζόμενους που είναι ήδη σε τηλεργασία μια εβδομάδα και θέλουν να επιστρέψουν στο χώρο δουλειάς τους, τους κρατάνε σε τηλεργασία δεσμεύοντας τον εξοπλισμό που τους έχει δοθεί. 

  • Την ίδια στιγμή, συνάδελφοι που ήθελαν να εργαστούν από το σπίτι και "δεν υπήρχε εξοπλισμός να τους δοθεί", έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία και αγόρασαν υπολογιστή για να μπορέσουν να εργαστούν με τηλεργασία.

  • Δεν πραγματοποιείται τεστ στους εργαζόμενους που επιστρέφουν από άδεια, ακόμα και από προορισμούς που είχαν πληγεί περισσότερο από τον νέο κορονοϊό.


Ακολουθώντας αυτή την αντιφατική πολιτική, η εργοδοσία ακυρώνει στην πράξη τα μέτρα πρόληψης που η ίδια έχει θεσπίσει δήθεν για την προστασία των εργαζομένων. Είναι προφανές ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πιάσουν το 70% (ποσοστό των εργαζομένων που εργάζονται με τηλεργασία) που έχουν θέσει ως στόχο και όχι η υγεία μας. Τι νόημα έχει, για παράδειγμα, να εργαστεί ένας συνάδελφος με τηλεργασία από την δεύτερη μέρα μετά την επιστροφή του από άδεια, όταν την πρώτη μέρα έχει περάσει ένα οχτάωρο στο κτίριο;


Απαιτούμε από την εργοδοσία να λάβει πραγματικά μέτρα για την προστασία της υγείας μας:

  • Να πραγματοποιηθούν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη και επιβάρυνση της εταιρείας. Η προληπτική εργασία από το σπίτι για μια εβδομάδα απλά φορτώνει το πρόβλημα στον εργαζόμενο και την οικογένειά του σε περίπτωση που είναι φορέας και δεν το γνωρίζει.

  • Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε καθημερινή βάση στο χώρο της εταιρείας, και στα δύο κτίρια, για όλους τους εργαζόμενους, όπως και εξασφάλιση επαρκών αντισηπτικών σε όλους τους χώρους.

  • Να πραγματοποιείται τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των χώρων εργασίας και κυρίως των χώρων εστίασης στα κτίρια της εταιρείας.

  • Να δοθεί ατομικός εξοπλισμός (πληκτρολόγιο, ποντίκι) στους συναδέλφους που εργάζονται στα κτίρια, ειδικά στα τμήματα του Phone Banking και των Καρτών όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν σταθερή θέση εργασίας.


Η ευθύνη κράτους και εργοδοσίας δεν εξαντλείται στις οδηγίες για το πλύσιμο των χεριών και την τήρηση αποστάσεων. 


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ - Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ


ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ PDS

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ