COVID ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

4/3/2021

ΕΠΙΣΤΟΛΗ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Προς

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Υπόψη κας Τσακτσίρα

 

Ανησυχητική η διασπορά του κορονοϊού στην ALPHA BANK

Τη μετατροπή των χώρων εργασίας σε εστίες μετάδοσης του κορονοϊού, χωρίς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να γίνονται «λάστιχο», επιβεβαιώνουν τα κρούσματα που εμφανίζονται καθημερινά σε αριθμό Καταστημάτων και ο τρόπος διαχείρισής τους από την εργοδοσία. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα καταστήματα της ALPHA BANK σε Βριλήσσια, Κολωνάκι, Φιλελλήνων, Νέο Φάληρο, Ασπρόπυργο κ.α. Το κουρέλιασμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και την ευελιξία που αυτά έχουν, αναδεικνύει το γεγονός ότι παρότι τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται καθημερινά, τα Καταστήματα εξακολουθούν να λειτουργούν με το 100% των εργαζομένων! Δεκάδες συνάδελφοι καλούνται να εργαστούν χωρίς την εξασφάλιση των ενδεδειγμένων αποστάσεων, χωρίς να τηρείται αυστηρά ο αριθμός πελατών ανά τ.μ. με απουσία προστατευτικών πλεξιγκλάς και άλλων μέσων προστασίας. Ενώ η απολύμανση των χώρων - επιφανειών είναι ελλιπέστατη, καθώς η καθαριότητα που έχει προβλέψει η εργοδοσία για κάθε Κατάστημα δεν ικανοποιεί ούτε τις βασικές ανάγκες, πόσο μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν Καταστήματα όπου η καθαρίστρια δεν παραμένει στο χώρο ούτε δύο ώρες.

Επίσης, εγείρει ανησυχίες το γεγονός ότι ακόμη κι όταν εντοπίζεται κρούσμα όχι μόνο δεν παίρνονται σε όλες τις περιπτώσεις εκείνα τα μέτρα που πρέπει όπως πχ. εργαστηριακά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους του χώρου για να αποφευχθεί η διασπορά, αλλά η εργοδοσία, ζητάει να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι για δουλειά, χωρίς τεστ, προφασιζόμενη πως είχαν τεθεί αυτοί σε καραντίνα 14 ημερών και τέλος!

Τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες διότι θέτουν σε κίνδυνο όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους αφού είναι πολύ πιθανό ένας ή περισσότεροι συνάδελφοι να είναι θετικοί και απλά ασυμπτωματικοί. Σοβαρό ενδεχόμενο που αφορά άμεσα και τους πελάτες πολλοί εκ των οποίων είναι υπερήλικες – συνταξιούχοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επομένως διακυβεύεται σοβαρά το δημόσιο συμφέρον και το μέτρο της υποχρεωτικής εξέτασης-τεστ, στους εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κρίνεται υποχρεωτικό και αναγκαίο.

Η λειτουργία των Καταστημάτων και η διασπορά των κρουσμάτων σε αυτά συνδέεται άμεσα με την κοινωνία και όλο το λαό. Ως εκ τούτου η Τράπεζα έχει αποκλειστικά την ευθύνη για την ασφάλεια και την υγεία τόσο των εργαζομένων όσο και των συναλλασσομένων και οφείλει να αναλάβει εξολοκλήρου τα σχετικά κόστη για την ορθή τήρηση των μέτρων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα Καταστήματα δεν διατίθενται αντισηπτικά για το κοινό.

Σε ετοιμότητα δράσης πρέπει να μπει, ο κρατικός μηχανισμός, ο ΕΟΔΥ, οι ελεγκτικές υπηρεσίες και φυσικά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του χώρου που είναι οι πρώτοι που υπόκεινται όλες τις συνέπειες και αυτοί που μπορούν να επιβάλουν στην εργοδοσία τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας, της δικής τους, των οικογενειών τους και των πελατών.

Διεκδικούμε:

  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στα καταστήματα και τις υπηρεσίες της τράπεζας. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  •  Πραγματοποίηση δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους (ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης) με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
  •  Καταγραφή και δημοσιοποίηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Διασφάλιση της τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος.
  •  Διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων (μισθοί, άδειες ειδικού σκοπού κλπ) των εργαζομένων που νοσούν οι ίδιοι ή μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα. Οι άδειες ειδικού σκοπού να δίνονται με επιβάρυνση του κράτους και της εργοδοσίας, να μην επιβαρύνεται ο εργαζόμενος, να μην αντικαθίστανται με τηλεργασία.
  • Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από την εργασία με πύκνωση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς.
  • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς με βάση τα πρωτόκολλα υγείας.
  • Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ιχνιλάτησης και αποφυγής της διασποράς του ιού με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.
  • Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός όλου του λαού


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Κοινοποίηση:

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΟΤΟΕ

Σύλλογος Προσωπικού ALPHA BANK

ΕΝ.Α.Σ