Όλοι στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου στις 6μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων

 ΑΘΗΝΑ 25/10/21

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ  6ΜΜ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ

ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΕΝΩΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Οι εργοδότες έχουν ένα στόχο: Τη διασφάλιση και θωράκιση της ανταγωνιστικότητας τους, τη συνεχή κερδοφορία τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.  Αυτό υπηρετούν με κάθε τρόπο όλες οι κυβερνήσεις. Η κάθε κυβέρνηση νομοθετεί για να ενισχύσει την κερδοφορία των ομίλων. Το πρόγραμμα και της επόμενης κυβέρνησης σε ό,τι απόχρωση και αν προκύψει, όποτε και αν έρθει, θα έχει ως κύριο στόχο την εφαρμογή του υπάρχοντος αντεργατικού πλαισίου και την παραπέρα ενίσχυση του με τα πιο «φρέσκα» θέλω των εργοδοτών. Αυτό αποδεικνύουν οι παλιότεροι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ– ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ  αλλά και ο πιο πρόσφατος νόμος – έκτρωμα της ΝΔ, που επιχειρεί ολοκληρωτικό χτύπημα στον σταθερό ημερήσιο χρόνο, στο 8ωρο αλλά και στα συνδικάτα μας, στο πως οι εργαζόμενοι συλλογικά συζητάμε, αποφασίζουμε και διεκδικούμε για το μέλλον μας.

Ο κλάδος μας, μπροστάρης στους αντεργατικούς σχεδιασμούς, υλοποιεί κατά γράμμα όσα επιβάλλει η πολιτική των αποσχίσεων, απολύσεων, κλεισίματος των καταστημάτων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που περνά πάνω από την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, ενισχύει την εντατικοποίηση, τη στοχοθεσία, τη σύνδεση του μισθού μας με την παραγωγικότητα. Άλλωστε, μόνο από το μνημόνιο των μνημονίων, το Ταμείο Ανάκαμψης, οι τραπεζικοί όμιλοι αναμένουν δισεκατομμύρια ευρώ. Στα πλαίσια αυτά προχωρούν με γοργό ρυθμό συγχωνεύσεις και  εξαγορές, αποσχίσεις και ελαστικοποίηση των εργασιακών μας σχέσεων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους εργαζόμενους στον κλάδο:

Οι εργοδότες σπεύδουν και εφαρμόζουν όλο το αντεργατικό πλαίσιο και τον νόμο Χατζηδάκη: Μονιμοποίηση της τηλεργασίας, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, 24ωρη διαθεσιμότητα, σπαστό ωράριο και κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, απλήρωτες υπερωρίες,  εργασία χωρίς διάλειμμα, απολύσεις παλιών εργαζόμενων με συγκροτημένα και κεκτημένα δικαιώματα, ενίσχυση των outsourcing τμημάτων, καθηλωμένοι μισθοί και απουσία ουσιαστικών μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια μας σε κάθε επιχείρηση του κλάδου.

Αυξάνουν ακόμα περισσότερο την ένταση της δουλειάς, ώστε στον ίδιο χρόνο να παράγουμε περισσότερο, αξιοποιώντας και νέες μεθόδους, όπως αυτή της τηλεργασίας. Οι όμιλοι του κλάδου πρωτοστατούν στην διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου εργασίας και εργαζόμενων που θα είναι διαθέσιμοι 24ώρες το 24ώρο, 365 μέρες το χρόνο για να εργαστούν με τα ελάχιστα όποτε, όσο, όπως και από οπουδήποτε επιθυμεί ο εργοδότης.

ΛΑΣΤΙΧΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΑΣΤΙΧΟ ΖΩΗ - ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Ξέρουμε πολύ καλά τι δικαιούμαστε. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι οι τραπεζίτες δεν μοιράστηκαν ποτέ τα κέρδη τους μαζί μας. Μοιράζουν μόνο τη χασούρα και ζητάνε ακόμη περισσότερα!

 

Λύση υπάρχει. Δυναμώνουμε το σωματείο μας, γινόμαστε μέλη του, συμμετέχουμε στις δράσεις του για να επιβάλουμε σύμβαση με αυξήσεις σε όλον τον κλάδο, για να φύγουν τα δουλεμπορικά από τις εταιρείες και τις τράπεζες.

 

Έχουμε πείρα. Το κλαδικό σωματείο οργάνωσε δεκάδες κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις τηρώντας όλα τα μέτρα και προστατεύοντας την υγεία των συναδέλφων μας. Εκφράσαμε και έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε χώρους δουλειάς και εργαζόμενους που βρέθηκαν αντιμέτωποι με αναστολές εργασίας, απολύσεις, απλήρωτες υπερωρίες και δεκάδες άλλα μικρά ή μεγάλα προβλήματα.


ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑ: ΔΕΝ ΞΕΜΠΕΡΔΕΨΑΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ & ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Οργανώσαμε την πρώτη απεργία εν μέσω καθολικής τηλεργασίας στον κλάδο κόντρα στις δεκάδες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου όπου όριο τους ήταν η διασφάλιση των κερδών των ομίλων και όχι η πραγματική προστασία της υγείας του λαού και των εργασιακών δικαιωμάτων του. Απέναντι στο μέτωπο εργοδότες – κυβέρνηση ορθώσαμε ανάστημα και ένα ισχυρό τοίχος αντίστασης με αποκορύφωμα τις απεργιακές συγκεντρώσεις τον Ιούνη, όπου χιλιάδες εργαζομένων διαδηλώσαμε την αντίθεση μας στο νόμο Χατζηδάκη, τους δεκάδες άλλους νόμους που διαλύουν τα δικαιώματά μας, τις εργατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες που έχει κατακτήσει συνολικά το εργατικό κίνημα.

Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΔΕΝ ΦΤΙΑΣΙΔΩΝΕΤΑΙ, ΜΟΝΟ ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Θέλουν να μας δέσουν χειροπόδαρα. Να διαλύσουν τα σωματεία μας, να τα μετατρέψουν σε λέσχες φίλων των εργοδοτικών συμφερόντων. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της πλειοψηφίας των σωματείων στις τράπεζες και στην ΟΤΟΕ. Χρόνια τώρα πρωτοστατούν στην υλοποίηση των στόχων της εργοδοσίας αλλά και στην εφαρμογή των αντεργατικών νόμων. Υπογράφουν συμβάσεις στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας, συμβάσεις με μειωμένους μισθούς και δικαιώματα.

Σωματεία διεκδικητικά ή σωματεία ηλεκτρονικές μαριονέτες;

Εφαρμόζουν πρώτοι και καλύτεροι το νέο νόμο για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και διαδικασίες στα σωματεία γιατί θέλουν τους εργαζόμενους στημένους με την πλάτη στον τοίχο, να μην αντιδρούν, να μην διεκδικούν, παρά να κάνουν ένα click.  Πάνε χέρι – χέρι με τις πλειοψηφίες στην ΓΣΕΕ που δήλωναν ότι οι απεργίες είναι παρωχημένες και ζητωκραύγαζαν στο όνομα του κοινωνικού διαλόγου και την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης στα όρια της αντοχής της οικονομίας, δηλαδή με μηδαμινές αυξήσεις για τους εργαζόμενους.

ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΠΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΣΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΜΑΣ

Παίρνουμε μέρος στην εκλογο-απολογιστική συνέλευση του συνδικάτου μας την Πέμπτη στις 11/11 στην αίθουσα του συνδικάτου Οικοδόμων. Δυναμώνουμε με την μαζική μας παρουσία και την εγγραφή μας στο κλαδικό σωματείο τη συλλογική δράση που αποτελεί μοναδική διέξοδο στα προβλήματά μας. Προτάσσουμε το δικό μας σχέδιο δράσης για την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις, με συνθήκες και όρους εργασίας που να μας επιτρέπουν να έχουμε ελεύθερο και ποιοτικό χρόνο.

Κρατάμε το συνδικάτο μας ζωντανό, με διαδικασίες όπου μπορεί να πάρει μέρος κάθε συνάδελφος. Στην συνέλευσή μας εκφράζουμε τον προβληματισμό μας, τις προτάσεις μας, συγκροτούμε τα αιτήματά μας και το πλαίσιο που παλεύουμε, γνωρίζουμε τους συναδέλφους μας, δεν είμαστε μόνοι πίσω από μια οθόνη στον καναπέ του σπιτιού μας.  Σχεδιάζουμε από κοινού και συγκροτημένα πως θα αντιπαλέψουμε και θα κουρελιάσουμε κυβερνήσεις – νόμους και εργοδότες που μας θέλουν δούλους για τα κέρδη τους τον 21ο αιώνα.

Η συμμετοχή μας δεν περιορίζεται σε ένα click κάθε δυο ή τρία χρόνια. Τα σωματεία μας δεν είναι εκλογικοί μηχανισμοί, είναι δικές μας οργανώσεις και μόνο, όπου κουμάντο για τις διαδικασίες τους, για τις εκλογές, τις γενικές συνελεύσεις, τις ψηφοφορίες κάνουμε μόνο εμείς. Είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι με τη μαζική ενεργή συμμετοχή μας που διασφαλίζουμε την εγκυρότητα κάθε διαδικασίας, την υλοποίηση των αποφάσεων. Καμία δουλειά δεν έχουν κράτος και εργοδοσία να παρεμβαίνουν.

Τέτοιο συνδικάτο είναι και θα παραμείνει και το κλαδικό σωματείο Χρηματοπιστωτικού που σταθερά 13 χρόνια τώρα βρίσκεται στο πλευρό κάθε εργαζόμενου, παλεύει για την διεύρυνση των δικαιωμάτων των συναδέλφων, πρωτοστατεί σε κάθε αγώνα ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις τους, το κράτος, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Αυτή η δυναμική που αναπτύσσεται στο σωματείο μας είναι αγκάθι για τους εργοδότες. Δε θα τους τα χαρίσουμε.

Με πείσμα και πίστη στο δίκιο του αγώνα μας, μαζικοποιούμε ακόμα περισσότερο το κλαδικό σωματείο, γινόμαστε μέλη και συμμετέχουμε στην εκλογοαπολογιστική μας συνέλευση. Βγαίνουμε πιο δυνατοί, εξοπλισμένοι με θάρρος για τους αγώνες που έπονται. Βαδίζουμε με τα δικά μας αιτήματα. Σχέδιο δράσης και πλαίσιο πάλης που καλύπτει τις δίκες μας σύγχρονες ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ  6ΜΜ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

(Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος)