Κοινή ανακοίνωση σωματείων για τη συγκέντρωση στο Υπ. Εργασίας στις 07.02.22

Φεβρουάριος 2022

 Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής

Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Ν. Αττικής

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφ. Αττικής

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 6ΜΜ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Εδώ και 2 χρόνια, με την πανδημία να καλπάζει, η Κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει την ζωή μας και τα δικαιώματα μας κορώνα – γράμματα.

Τα πρόσφατα γεγονότα με τα χιόνια στην Αττική επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι Κράτος και Κυβέρνηση «δουλεύουν» μόνο για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας τους.

Μόνο έτσι εξηγείται ότι κάθε φορά βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε πλημμύρες, χιονιάδες, φωτιές, σεισμούς και πανδημίες. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες αρνούνται να πάρουν μέτρα ώστε να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να μην θρηνούμε καθημερινά εκατοντάδες πλέον νεκρούς και χιλιάδες κρούσματα. Στην ίδια λογική αρνούνται να ενισχύσουν τις υποδομές εκείνες και να κάνουν τα απαραίτητα έργα ώστε όταν χιονίζει να μην εγκλωβιζόμαστε, όταν βρέχει να μην πνιγόμαστε στα νερά, να μην καιγόμαστε από τις φωτιές.

Ταυτόχρονα δίνουν ζεστό κρατικό χρήμα για την διασφάλιση των κερδών των επιχειρήσεων σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Φτιάχνουν νόμους και κάνουν τροπολογίες που χτυπούν τον σταθερό εργάσιμο χρόνο των εργαζομένων στους κλάδους μας και τον μέσο μισθό που ολοένα και φθίνει, ενώ συνολικά οι εργαζόμενοι αδυνατούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

Τηλεργασία….

 «φάρμακον δια πάσαν νόσον»

Την ίδια στιγμή και οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η τηλεργασία που αποτελεί άλλη μια ελαστική σχέση εργασίας που εντείνει την εκμετάλλευση, διασφαλίζει μεγαλύτερα κέρδη στους εργοδότες, χτυπά βασικά δικαιώματα των εργαζομένων (ωράριο, άδειες κα), ήρθε για να μείνει.

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες στα Σωματεία μας όπου συνάδελφοι δουλεύουν εκτός ωραρίου, νύχτα – μέρα ώστε να μπορέσουν να συνδυάσουν την οικογενειακή ζωή με την εργασία τους, ενώ ασύδοτοι ήταν οι εργοδότες τις 2 ημέρες της αργίας με τον χιονιά όπου αυθαίρετα έβαζαν του εργαζόμενους να δουλέψουν, μήπως και χαθεί καμία μέρα, ενώ αξιοποίησαν και τον πρόσφατο νόμο – λαιμητόμο για τα εργασιακά, νόμο Χατζηδάκη για έργα και τμήματα που αφορούν τους κλάδους μας

Επιπλέον, ήδη εργοδότες των κλάδων μας ξεκίνησαν να εφαρμόζουν την πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι σε περίπτωση που νοσήσουν με κορονοϊό … μπορούν να συνεχίζουν να εργάζονται εξ αποστάσεως, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι η ζωή μας και η υγεία μας θυσιάζονται στον βωμό των κερδών των επιχειρήσεων. Επιπλέον προβλέπει ότι οι γονείς που νοσούν τα παιδιά τους θα τιμωρούνται με μείωση αποδοχών 50% για τις ελάχιστες μέρες άδεια που  δικαιούνται η οποία συμπληρώνεται από την κανονική τους άδεια, εφόσον πάντα η τηλεργασία δεν είναι «εφικτή», αντί να εξασφαλίζεται όση άδεια χρειαστεί για να φροντίσουν τα παιδιά τους.

Να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη τροπολογία της Κυβέρνησης. Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

 

Για όσο αυτή διαρκεί, απαιτούμε:

  • Η τηλεργασία να είναι εθελοντική και με δικαίωμα ανάκλησης από τον εργαζόμενο. 
  • Καμιά διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σταθερό ωράριο για όλους. Αυστηρή τήρηση του ωραρίου με υποχρέωση του εργοδότη.
  • Η τηλεργασία να μην υποκαθιστά κανενός είδους άδεια (ασθένεια, γονική, αργίες, κ.ά.)
  • Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (εξοπλισμός, ρεύμα, ίντερνετ, κλιματισμός, άλλα πάγια) να βαραίνουν αποκλειστικά τον εργοδότη. Επιπλέον, αποκλειστικά υπεύθυνος για τα μέτρα πρόληψης, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των τηλεργαζόμενων είναι ο εργοδότης.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ στους χώρους δουλειάς και ουσιαστική ιχνηλάτιση όταν υπάρχει κρούσμα, με ευθύνη εργοδοτών και κράτους.
  • Εντατική καθαριότητα, τακτικές απολυμάνσεις. Εξασφάλιση δωρεάν αντισηπτικών και μασκών υψηλής προστασίας.
  • Άδειες ειδικού σκοπού νόσησης εργαζομένων, φροντίδας τέκνων με πλήρεις αποδοχές.
  • Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς.
  • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ και τα διαγνωστικά.
  • Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την προστασία της υγείας των παιδιών μας.

 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα επιχειρησιακά σωματεία των κλάδων
να δώσουμε μαζικό «παρόν» στην κινητοποίηση σ
τις 07/02 στις 6μμ
έξω από το Υπουργείο Εργασίας.


Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής

Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Ν. Αττικής

Ένωση Λογιστών-Ελεγκτών Περιφ. Αττικής