Σωματειακή Επιτροπή PDS: ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Εδώ και 2 χρόνια, με την πανδημία να καλπάζει, η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει με τη ζωή και τα δικαιώματα μας. Με καραμέλα την ατομική ευθύνη και τη λογική του βάλε πλάτη να περάσουμε τα δύσκολα, έχει βάλει στην κυριολεξία τη ζωή μας στον πάγκο του χασάπη και πετσοκόβει ένα-ένα τα δικαιώματά μας.

Και τι δεν έχουμε ακούσει. Για την έξαρση των κρουσμάτων και τη διασπορά φταίνε οι γιατροί, η νεολαία, αυτοί που δε φοράνε μάσκα κλπ. Για τα ΜΜΜ που οι εργαζόμενοι στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες για να πάνε στις δουλειές τους όμως ούτε λόγος. Γιατί δε μας απαντάνε ποιος ευθύνεται το κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων, τις απολύσεις ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού; Ποιος ψήφισε τη μείωση της χρηματοδότησης κατά 52% από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 για την ήδη διαλυμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, όπως και τη μείωση του κονδυλίων για τα νοσοκομεία;

Με τον πληθωρισμό να καλπάζει πάνω από το 6% για το μήνα Ιανουάριο, οι δηλώσεις του  υπουργού ανάπτυξης περί μιζέριας των εργαζομένων καθώς κι ότι δεν μπορούν να διαμαρτύρονται γιατί οι καταθέσεις στις τράπεζες έχουν αυξηθεί, είναι το λιγότερο θρασύτατες.

Ο νοικιασμένος εργαζόμενος της PDS των 800€(κατά μέσο όρο) όχι αύξηση δεν έχει δει αλλά σταθερή αιμορραγία του λογαριασμού του. Όλα τα βάρη της τηλεργασίας έχουν πέσει στις πλάτες μας, δουλεύουμε με δικό μας εξοπλισμό, internet. Λόγω της τηλεργασίας 2 χρόνια τώρα είδαμε τους λογαριασμούς ρεύματος/φυσικού αερίου να έχουν πάρει τον ανήφορο και να μην έχουν σταματημό.  Όταν χαλάνε οι υπολογιστές μας από την καθημερινή χρήση για την τηλεργασία καλούμαστε εμείς να καλύψουμε το σύνολο του κόστους επισκευής είτε αντικατάστασης. Με λίγα λόγια όλα τα λειτουργικά έξοδα της εργασίας μας εν μία νυκτί έφυγαν από τις υποχρεώσεις του εργοδότη μας και μπήκαν στα πάγια έξοδα του νοικοκυριού μας.

Τα 28 ευρώ το μήνα που προβλέπει η υπουργική απόφαση ως ανώτατη αποζημίωση – και αυτά υπό πολλές προϋποθέσεις – είναι ψίχουλα στην κυριολεξία.

Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος που αξιοποιεί ως εργαλείο δουλειάς τον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή και άλλα μέσα (ακουστικά, μικρόφωνα, ηλεκτρονικά αναλώσιμα κοκ) που κοστίζουν πάνω από 1.000 ευρώ θα παίρνει 60 ευρώ το χρόνο ως αποζημίωση. Όμως για έναν τέτοιο εξοπλισμό μια εταιρεία έχει 20% φορολογική απόσβεση, δηλαδή 200 ευρώ το χρόνο. Αλήθεια ποιος πληρώνει το κόστος των αναλώσιμων, του ρεύματος, της ψύξης και της θέρμανσης, της αναβαθμισμένης σύνδεσης που απαιτούν πολλές εταιρείες στα 50mbps όπου κοστίζει πάνω από 90€ το μήνα μαζί με την τηλεφωνική σύνδεση;

Η ασυδοσία τους όμως δε σταματάει εκεί. Με εργαλείο την τηλεργασία η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους να έχουν στη διάθεση τους, τους εργαζόμενους που νοσούν. Την ίδια στιγμή τιμωρεί τους εργαζόμενους γονείς που είδαν τα παιδιά τους να νοσούν, δίνοντας άδεια με το 50% των αποδοχών. Στην PDS τις δύο ημέρες που προκηρύχθηκε έκτακτη αργία λόγω του χιονιά, τμήματα που ποτέ δεν εργάζονται τις επίσημες αργίες(QM, KM, Support) εργάστηκαν κανονικά ενώ τα υπόλοιπα τμήματα στην πλειοψηφία τους εργάστηκαν σχεδόν με πλήρες προσωπικό, όπως μια απλή καθημερινή εργάσιμη.

Συνάδελφοι για πόσο θα ανεχόμαστε να πηγαίνουμε στο super market και να υπολογίζουμε τι δεν θα πάρουμε; Να παθαίνουμε ηλεκτροσόκ όταν μας φτάνουν οι λογαριασμοί του ρεύματος και του φυσικού αερίου; Να ξεπαγιάζουμε το χειμώνα και να καιγόμαστε το καλοκαίρι; Για πόσο θα ανεχόμαστε τις εκατόμβες νεκρών από τη πανδημία, τα «ακραία» και πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα που καίνε και πλημμυρίζουν τα σπίτια μας;

Με αυτή τη βαρβαρότητα δεν πρόκειται να συμφιλιωθούμε! Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων.

Το Σαββάτο 26 Φλεβάρη, στις 12:00, να πλημμυρίσουμε το Σύνταγμα για να διαδηλώσουμε, διεκδικώντας

  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Έξω τα «δουλεμπορικά» από την PDS . Άμεση πρόσληψη όλων των εργαζομένων απευθείας από την PDS. 
  • Να γίνουν τώρα άμεσες προσλήψεις προσωπικού.   
  • Να δοθεί αύξηση σε όλους τους συναδέλφους 200€.  
  • Να αυξηθεί ο χρόνος του διαλείμματος σε 15 λεπτά για κάθε δύο ώρες εργασίας. 
  • Πρόγραμμα που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι μόνο τις ανάγκες της PDS. 
  • Να καταργηθούν οι αντεργατικές διατάξεις και οι ΠΝΠ που περιλαμβάνουν και την τηλεργασία. 
  • Να μην υπάρξει καμία σκέψη για μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Όσοι εργαζόμενοι τηλεργάζονται (ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας-δουλεμπορικού) να λάβουν το επίδομα τηλεργασίας. 
  • Η επιστροφή στους χώρους δουλειάς να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, τηρώντας τις αποστάσεις, εξασφαλίζοντας κατάλληλους χώρους και με όλα τα απαραίτητα μέτρα.  
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. 
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στις μεγάλες βιομηχανικές ζώνες, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 
  •  Άδειες ειδικού σκοπού νόσησης εργαζομένων, φροντίδας τέκνων με πλήρεις αποδοχές. 
  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ στους χώρους δουλειάς και ουσιαστική ιχνηλάτηση όταν υπάρχει κρούσμα, με ευθύνη εργοδοτών και κράτους. 
  • Κρατική χρηματοδότηση για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ PDS

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Μαυροθαλασσίτη 6974382580

Κοκορδέλης 6978710560