Πανελλαδική Γενική Απεργία 6 Απρίλη - Σύσκεψη των σωματείων 21 Μάρτη στις 6.30μμ στο Σπόρτινγκ

 

6 Απριλίου – πανελλαδική γενική Απεργία.

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στο Σύνταγμα στις 11πμ.

 

  • Εκφράζουμε την οργή μας για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία και δε δεχόμαστε καμία εμπλοκή της χώρας μας.
  • Απαιτούμε μέτρα προστασίας ενάντια στην ακρίβεια, άμεση προστασία του λαϊκού εισοδήματος.
  • Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις για όλους. Η κλαδική ΣΣΕ των τραπεζών να αφορά όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση. Στις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου να υπογραφούν επιχειρησιακές συμβάσεις.
  • Απαντάμε αγωνιστικά στις αποσχίσεις- απολύσεις στις τράπεζες, στο κλείσιμο καταστημάτων, στη συρρίκνωση του Δικτύου, στη γενίκευση της τηλεργασίας με ακόμη χειρότερους όρους.

Οργανώνουμε τον αγώνα μας και διεκδικούμε δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια, γιατί δεν έχουμε άλλο δρόμο, γιατί οι εξελίξεις δεν χωράνε καμία ανοχή και αδράνεια.

Η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου και σκληρού ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη μια και της Ρωσίας από την άλλη. Στόχος τους η ενίσχυση των επιχειρηματικών τους ομίλων, ο έλεγχος του πλούτου της περιοχής και των δρόμων μεταφοράς. Θύματα για ακόμη μια φορά οι λαοί που πληρώνουν με τον θάνατο, την φτώχεια και τη δυστυχία τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του κλάδου μας δεν θα στοιχηθούμε ούτε με τη μία ούτε με την άλλη πλευρά! Ο ένοχος αυτών των πολέμων που σήμερα αιματοκυλά την Ουκρανία, χτες τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράν, τη Συρία, την Κύπρο είναι ο ίδιος. Είναι οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις Ρωσία και ΗΠΑ και οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Όσα προσχήματα κι αν παραθέσουν, η ουσία είναι η ίδια: στη κιμαδομηχανή των κερδών τους σκοτώνονται λαοί!

Έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα αστικά κόμματα που μας  εμπλέκουν στον πόλεμο. Έχουν ευθύνη που έχουν γεμίσει όλη την Ελλάδα με πολεμικές βάσεις, στην Αλεξανδρούπολή, στη Σούδα, το Στεφανοβίκειο. Στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα ΝΆΤΟ – ΕΕ.

Το μόνο δικό μας συμφέρον, το συμφέρον όλων των λαών της περιοχής είναι να σταματήσει τώρα ο πόλεμος! Να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικες βάσεις και να μην χρησιμοποιηθει καμιά υποδομή στο ελληνικό έδαφος για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

Συναδέλφισες, συνάδελφοι

Η οργή όλων των εργαζομένων του κλάδου έχει φουντώσει. Στη χώρα μας, στους χώρους δουλειάς ζούμε καθημερινά τον δικό μας πόλεμο για τα συμφέροντα του ίδιου αντιπάλου, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Οι τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, τα καύσιμα και τα τρόφιμα μας έχουν γονατίσει. Δεν αντέχουμε να πληρώνουμε από τη τσέπη μας την ενεργειακή φτώχεια. Δύο χρόνια τώρα ζούμε τις συνέπειες της απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, συνεχίζουμε να μετράμε δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, ενώ δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς. Σπαταλάνε δισεκατομμύρια ευρώ για πολεμικούς εξοπλισμούς και δε δίνουν δεκάρα για νοσοκομεία και σχολεία, μειώνουν τους μισθούς και τα δικαιώματά μας, απολύουν ακόμη και εγκύους.

Στον κλάδο οι εργοδότες αυτά τα δύο χρόνια έχουν ξεσαλώσει με την τηλεργασία να κυριαρχεί, ανοίγοντας το δρόμο για κατάργηση βασικών δικαιωμάτων, όπως οι άδειες. Οι τράπεζες απαλλάχθηκαν από χιλιάδες εργαζόμενους με δικαιώματα μέσα από τις εθελούσιες απολύσεις και τις αποσχίσεις ολόκληρων τμημάτων. Η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο στους χώρους δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου όμως έχουμε πείρα. Ξέρουμε ότι τίποτα δεν χαρίζεται, χωρίς αγώνα δεν μπορούμε να σταματήσουμε την επίθεση, ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΟΤΟΕ και της ΓΣΕΕ που όλα αυτά τα χρόνια μας οδήγησαν στη μείωση των δικαιωμάτων μας, στο χτύπημα των συλλογικών μας συμβάσεων για λογαριασμό των αφεντικών και των κυβερνήσεων. Η κλαδική ΣΣΕ μεταξύ ΟΤΟΕ και τραπεζών γίνεται χωρίς τους εργαζόμενους, χωρίς τη συμμετοχή τους, μακριά και έξω από τις πραγματικές ανάγκες των τραπεζοϋπαλλήλων. Αυτές οι ηγεσίες έχουν βάλει πλάτη στη γενικότερη συρρίκνωση του κλάδου, υπονόμευσαν τους αγώνες ενάντια στις αποσχίσεις και τα κλεισίματα των καταστημάτων.

Δεν υπάρχει άλλη υπομονή! Καμιά θυσία για τα κέρδη τους! Τώρα ξεσηκωμός!

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους χώρους που αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους, στη ΛΑΡΚΟ και την  COSCO. Βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων του κλάδου που διεκδικούν αγωνιστικά επιχειρησιακή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, στη FIRSTDATA και την PDS.

Η δύναμη βρίσκεται στη λαϊκή οργάνωση και πάλη, στο δρόμο της προοπτικής και της απειθαρχίας στους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφίσει όλες οι Κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ! Επιδιώκουμε στην απεργιακή κινητοποίηση της 6 Απρίλη να εκφραστούν οργανωμένα και ενιαία όλα τα δίκαια αιτήματά μας.

Συμμετέχουμε στη σύσκεψη των σωματείων και των μαζικών φορέων που θα γίνει την Δευτέρα 21 Μάρτη στις 6.30μμ στο Σπόρτινγκ για να συντονίσουμε τις δράσεις μας και να οργανώσουμε την επιτυχία της απεργίας.

Όλοι στην Απεργία στις 6 Απρίλη. Παίρνουμε στα χέρια μας την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες! 

Απαιτούμε :

  • Άμεση απεμπλοκή της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να κλείσουν οι βάσεις, κανένα λιμάνι να μη χρησιμοποιηθεί για τους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς. Κανένας Έλληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα.
  • Να σταματήσει η αισχροκέρδεια - κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης- διαγραφή των χρεών- κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα- κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για την εργατική λαϊκή κατοικία-Να μειωθεί η τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50%.
  • Συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους- μόνιμη και σταθερή δουλειά- Έξω τα δουλεμπορικά από τις τράπεζες και τις εταιρείες του κλάδου- κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας. Όχι στις απολύσεις και τις αποσχίσεις. Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.

 

Ειδικά για την κλαδική ΣΣΕ της ΟΤΟΕ απαιτούμε:

  • Nα είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν στις τράπεζες, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και των δουλεμπορικών.
  • Aύξηση 10% του πρώτου κλιμακίου, επαναφορά του ισολογισμού και ξεπάγωμα της πολυετίας.
  • 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο και επαναφορά της κυριακάτικης αργίας για όλες τις ειδικότητες του κλάδου. Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις απλήρωτες υπερωρίες.
  • Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ - ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΑΣ