Ανακοίνωση της Σωματειακής Επιτροπής PDS για την Γενική Απεργία στις 6 Απρίλη

 

6 Απριλίου – Πανελλαδική Γενική Απεργία.

Καταδικάζουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το έγκλημα απέναντι στον ουκρανικό λαό ως αποτέλεσμα των ανταγωνισμών και των συμφερόντων από τη μια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και από την άλλη της Ρωσίας για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου της περιοχής και των δρόμων μεταφοράς. Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας και όλοι οι λαοί που εμπλέκονται δεν έχουν κανένα συμφέρον να επιλέξουν τη μια ή την άλλη πλευρά που επί χρόνια σπέρνουν φτώχεια, δυστυχία και ξεριζωμό σε πολλούς λαούς για τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων.

Έχει μεγάλη ευθύνη η Κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα που εμπλέκουν τη χώρα στον πόλεμο με αποστολή στρατιωτικού υλικού, με τις νατοϊκές βάσεις που έχουν γεμίσει τη χώρα και χρησιμοποιούνται και σε αυτόν τον πόλεμο, που δίνει 4 δις το χρόνο για το ΝΆΤΟ και για εξοπλισμούς που καμιά σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας ενώ την ίδια στιγμή αφήνει απροστάτευτο τον λαό από την ακρίβεια, την πανδημία, τις φυσικές καταστροφές.

Όσο και να θέλουν  να μας πείσουν ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή που ζούμε, τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους κι αποκαλύπτουν τη σκληρή αλήθεια που καλούμαστε να διαχειριστούμε καθημερινά. Την ίδια ώρα που ο μισθός μας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα, κατά μ.ο. 800-850€, το κόστος στα στοιχειώδη βασικά αγαθά έχει πολλαπλασιαστεί. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με την τράπεζα Πειραιώς που δουλεύουμε; Μόλις αυτόν το μήνα ανακοίνωσε κέρδη 902 εκατ. ευρώ (έσοδα από τόκους και προμήθειες μείον επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα)  για το 2021, δηλαδή 4% υψηλότερα κέρδη σε ετήσια βάση. Αλήθεια, απ’ αυτά τα κέρδη εμείς τι είδαμε να μπαίνει στις τσέπες μας;

Είδαμε τη παχυλή αύξηση μισθού των 13€ που εξήγγειλε η κυβέρνηση, να μεταφράζεται στο μισθό μας σε 0€. Ο λόγος απλός, από τη μία αυξήθηκε ο βασικός μισθός κατά 13€ κι από την άλλη μειώθηκε ισόποσα το επίδομα ελευθεριότητας. Η κοροϊδία δηλαδή σ’ όλο της το μεγαλείο!

Το πρόβλημα όμως είναι μόνο ο πενιχρός μισθός; Πρόβλημα δεν είναι και οι συνθήκες εργασίας μας; Τα κλεισίματα καταστημάτων, οι αποσχίσεις τμημάτων της τράπεζας, οι εθελούσιες κι οι απολύσεις εργαζομένων, έχουν μετακυληστεί  στις πλάτες μας καθώς η εντατικοποίηση κι ο όγκος εργασίας έχει χτυπήσει κόκκινο!

Ολοένα και περισσότερα τμήματα, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις εργασίες τους λόγω της υποστελέχωσής τους. Υποστηρικτικά τμήματα όπως το Support, KM πολλές φορές καλούνται να καλύψουν κενά άλλων τμημάτων. Στα τμήματα «πρώτης γραμμής»(Phone banking, Card Support) ο μέσος όρος των καθημερινών κλήσεων που καλείται ένας συνάδελφος να διαχειριστεί, ανέρχεται στις 80.  Δεν είναι λίγες οι φορές που καλούμαστε να δουλέψουμε δύο και τρείς διαφορετικές βάρδιες μέσα σε μια βδομάδα με σπαστά ρεπό, 1 ΣΚ το μήνα. Με λίγα λόγια, η ζωή μας και οι ανάγκες μας έχουν γίνει λάστιχο, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της PDS.

Με πρόσχημα την πανδημία, η κυβέρνηση εγκαινίασε το εργαλείο Τηλεργασία, με το οποίο έδωσε και δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους να χτυπούν ολοένα και περισσότερα τα δικαιώματά μας(αναρρωτικές/γονεϊκές άδειες, αργίες κ.α.).

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η οργή όλων των εργαζομένων του κλάδου έχει φουντώσει. Στη χώρα μας, στους χώρους δουλειάς ζούμε καθημερινά τον δικό μας πόλεμο για τα συμφέροντα του ίδιου αντιπάλου, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Οι τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, τα καύσιμα και τα τρόφιμα μας έχουν γονατίσει. Δεν αντέχουμε να πληρώνουμε από τη τσέπη μας την ενεργειακή φτώχεια. Δύο χρόνια τώρα ζούμε τις συνέπειες της απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, συνεχίζουμε να μετράμε δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, ενώ δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς. Σπαταλάνε δισεκατομμύρια ευρώ για πολεμικούς εξοπλισμούς και δε δίνουν δεκάρα για νοσοκομεία και σχολεία, μειώνουν τους μισθούς και τα δικαιώματά μας, απολύουν ακόμη και εγκύους.

Οι εργαζόμενοι της PDS όμως έχουμε πείρα. Ξέρουμε ότι τίποτα δεν χαρίζεται, χωρίς αγώνα δεν μπορούμε να σταματήσουμε την επίθεση. Με τους αγώνες μας και τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις πετύχαμε την αύξηση του μισθού μας κατά 100€ το 2019.

Δεν υπάρχει άλλη υπομονή! Καμιά θυσία για τα κέρδη τους! Τώρα ξεσηκωμός!

Η δύναμη βρίσκεται στη λαϊκή οργάνωση και πάλη, στο δρόμο της προοπτικής και της απειθαρχίας στους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφίσει όλες οι Κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ! Επιδιώκουμε στην απεργιακή κινητοποίηση της 6 Απρίλη να εκφράσουμε οργανωμένα κι ενιαία όλα τα δίκαια αιτήματά μας.

Παίρνουμε στα χέρια μας την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!

Διεκδικούμε:

  • Συλλογική Σύμβαση για όλους με αυξήσεις στους μισθούς 200€. Καμία απόλυση. Όχι στις ευέλικτες μορφές εργασίας και στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.  
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.
  • Να γίνουν τώρα άμεσες προσλήψεις προσωπικού σε όλα τα τμήματα.
  •  Άμεση απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο. Να μην χρησιμοποιηθεί καμία βάση σε ελληνικό έδαφος. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στο Σύνταγμα στις 11πμ.

 

 

ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ PDS

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Μαυροθαλασσίτη 6974382580

Κοκορδέλης 6978710560