Το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Ν. Αττικής συμμετέχει στην ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ του ΠΑΜΕ στις 18-19 Ιούνη στον Πειραιά!

 ΑΘΗΝΑ, 24/5/22

 Το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Ν. Αττικής συμμετέχει στην
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ του ΠΑΜΕ στις 18-19 Ιούνη στον Πειραιά!

Απευθύνουμε κάλεσμα:

  • Σε κάθε εργαζόμενο που αγωνία και προβληματίζεται για το πώς θα ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική, για το πώς θα ζήσουμε καλύτερες ημέρες, με διευρυμένα σύγχρονα δικαιώματα, να πάρει μέρος στη συζήτηση, να οργανωθεί στο σωματείο, να βρεθεί μαζί μας στους αγώνες.

  • Σε κάθε συνδικαλιστή που δεν συμβιβάζεται με την άσχημη κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, που αναζητά τις προϋποθέσεις να περάσουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα στην αντεπίθεση, να συμμετέχει στη Σύσκεψη.

  • Σε κάθε σωματείο του κλάδου που συναντηθήκαμε σε μικρούς ή μεγαλύτερους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, να συμμετέχει στη σύσκεψη, να θέσει τις δυνάμεις του στην προσπάθεια για οργανωμένη αντεπίθεση του εργατικού κινήματος.

Η θέση όλων μας είναι σε  αυτή τη μεγάλη σύσκεψη Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, σωματείων και συνδικαλιστών ώστε να συμβάλουμε στην ενιαία προσπάθεια για την αναζωογόνηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για να μαζικοποιηθούν τα συνδικάτα με νέες δυνάμεις, για να περάσουν στην αντεπίθεση.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που έχουν ανοίξει για τα καλά οι ορέξεις των τραπεζιτών για ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση στην εργασία, για αλόγιστη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, για ακόμη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Σήμερα που οι αρνητικές συνέπειες της τηλεργασίας, η παραβίαση του ωραρίου, η κατάργηση της Κυριακής αργίας, η υπονόμευση του απεργιακού δικαιώματος βρίσκονται στη προμετωπίδα των επιδιώξεων των τραπεζιτών, πρέπει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ορμή, με πιο μαζικό και δυνατό το κλαδικό μας σωματείο, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας!

Θέλουμε αξιοποιώντας τη μακρόχρονη δράση των συνδικάτων, μέσα από την ίδια μας την πείρα, να αναδείξουμε τη τεράστια σημασία της οργανωμένης πάλης των εργαζομένων. Να μπουν νέοι στόχοι, να προσδιορίσουμε τον προσανατολισμό του κινήματος, κόντρα  στις λογικές της συναίνεσης και του συμβιβασμού, κόντρα στη λογική της ηττοπάθειας και της αναποτελεσματικότητας των αγώνων.

Κόντρα σε όσους προκαταβάλουν το τέλος των σωματείων, σε όσα σωματεία και στον κλάδο ενίσχυσαν τη μετατροπή των συνδικάτων σε ηλεκτρονικές λέσχες, όσους αντικατέστησαν τις ζωντανές Γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων σε  «τηλε-μαζέματα» και likes ή όσους προεξόφλησαν ότι ήρθε το  τέλος της απεργίας ως μορφή πάλης. Στον κλάδο μας, οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από ζωντανές μαζικές διαδικασίες του εργατικού κινήματος. Στο συνέδριο της ΟΤΟΕ, σε όσες Γενικές συνελεύσεις έγιναν δια ζώσης, ήρθε έντονα ο προβληματισμός και η αγωνία της οργανωμένης απάντησης στα αντεργατικά σχέδια των τραπεζιτών για απολύσεις, κλείσιμο των καταστημάτων, αποσχίσεις και μείωση των δικαιωμάτων μας.

Αποδείχτηκε περίτρανα ότι οι συνδικαλιστές και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ είναι οι μόνοι που δουλεύουν ακούραστα για να οργανώσουν τους αγώνες που αντιστοιχούν στην επίθεση που δεχόμαστε. Οι μόνοι που συζητούν με τους εργαζόμενους μέσα στα καταστήματα και τις υπηρεσίες τις πραγματικές ανάγκες και τον τρόπο διεκδίκησής τους, την ίδια στιγμή που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου υπέγραφαν κλαδική σύμβαση στα μέτρα των τραπεζιτών, με αύξηση 5% σε βάθος... 3ετίας (τη στιγμή που ο πληθωρισμός καλπάζει πάνω από 10%), αφήνοντας απ’ έξω το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων στις τράπεζες που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις, χωρίς δικαιώματα.

Συνάδελφοι, το σωματείο μας, από την ίδρυσή του συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, σε αυτή τη μεγάλη κατάκτηση της εργατικής τάξης, που συγκροτήθηκε πριν από 23 χρόνια και παλεύει ενάντια στην αδικία, στην εργοδοτική και κρατική καταστολή, ενάντια στην ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την προσφυγιά και τον φασισμό, ενάντια στην εκμετάλλευση και την καπιταλιστική βαρβαρότητα που επιβάλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Με τέτοιο προσανατολισμό και περιεχόμενο, όλα τα προηγούμενα χρόνια οργανώσαμε σημαντικούς αγώνες στον κλάδο μας. Δεν τα διπλώσαμε ποτέ, δε συμβιβαστήκαμε, δε συνταχτήκαμε με όσους στα χρόνια της κρίσης ή της πανδημίας καλούσαν σε υποταγή, όσους έλεγαν «θα λογαριαστούμε μετά». Αντίθετα, οργανώσαμε νικηφόρους αγώνες στη Mellon και τη First Data για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, στις εταιρείες του κλάδου για εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας. Πρωτοστατήσαμε στους αγώνες των τραπεζοϋπαλλήλων κόντρα στα σχέδια των τραπεζιτών που ήθελαν να μεταφέρουν εκατοντάδες εργαζόμενους σε νέες εταιρείες χωρίς δικαιώματα, όπως η εξαήμερη απεργία στην τράπεζα Πειραιώς το 2019 κόντρα στις αποφάσεις της ΟΤΟΕ και κάποιων επιχειρησιακών σωματείων. Μπήκαμε μπροστά στην οργάνωση των εργαζομένων στη PDS που διεκδικούν υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, για να διώξουν τα δουλεμπορικά από την εταιρεία, να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Παίρνουμε κουράγιο από τους αγώνες των συναδέλφων μας στην e-food που πέταξαν τα δουλεμπορικά έξω από τη δουλειά τους, στην Cosco, στη ΛΑΡΚΟ, στα Πετρέλαια Καβάλας. Παίρνουμε το παράδειγμα των συναδέλφων μας Οικοδόμων που υπέγραψαν κλαδική σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς, με κατάργηση του παγώματος των τριετιών. Από τους εργαζόμενους στη ΜΙΝΕΡΒΑ που με τους αγώνες τους επέβαλαν σύμβαση με απαγόρευση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας! Όλοι αυτοί οι αγώνες ψηλώνουν το μπόι της εργατικής τάξης! Αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται, ό,τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι το κέρδισαν ύστερα από σκληρούς αγώνες κόντρα σε όλους και σε όλα, εργοδότες-συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες-Κυβερνήσεις. Αυτοί οι αγώνες μας δείχνουν τον δρόμο!

Αυτό θα είναι το θέμα στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ. Το πώς πρέπει να πορευτούμε οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα στον κλάδο αλλά και γενικότερα για να έρθουν νέοι νικηφόροι αγώνες, για να αποκτήσουν τα σωματεία τη μαζικότητα που απαιτούν οι καιροί. Να δυναμώσει ακόμα πιο πολύ ο αγώνας των εργαζομένων  απέναντι στα νέα σχέδια των τραπεζιτών και των κυβερνήσεων, για να μπει ένα τέλος στην «κανονικότητα» των απολύσεων, των αποσχίσεων, της τηλεργασίας και τηλε-ετοιμότητας. Για να αποτρέψουμε το «ρεαλισμό» των απλήρωτων υπερωριών, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των ατομικών στόχων μέσα από τα Δελτία Αξιολόγησης που συνδέουν την αποδοτικότητα με την εργασιακή μας εξέλιξη και το εισόδημα.

Η Σύσκεψη του ΠΑΜΕ είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων που έχουν τους ίδιους προβληματισμούς, που αγωνιούν για το μέλλον τους και δεν συμβιβάζονται με το άδικο! Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού και να ενώσουν την φωνή τους με τη φωνή χιλιάδων εργαζομένων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ οργανώνοντας τη δική μας αντεπίθεση! 

 

Οργανώνουμε τον αγώνα μας  με βάση τις δικές μας ανάγκες, διεκδικώντας:

  • Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς.  
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Έξω τα δουλεμπορικά από τις εταιρείες του κλάδου. Κατάργηση της νοικιασμένης εργασίας. Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. 
  • Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. 
  • Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα. 
  • Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. 
  • Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό-λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

Στην οργάνωση η δύναμη
στον αγώνα η ελπίδα
όπλο μας η αλληλεγγύη!