Όλοι στη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 23/06 στην πλ. Μητροπόλεως στις 7μμ

 ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΤΑΧΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ. ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ!

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Για ακόμα μία φορά ήρθαμε αντιμέτωποι με την επίθεση της εργοδοσίας απέναντι στο αναφαίρετο δικαίωμα μας για εργασία. Η διοίκηση της PDS, πραγματοποιώντας συναντήσεις με τα τμήματα του τομέα Ποιότητας (Support, BackOffice, KM, QM), ανακοίνωσε πως «το τηλεφωνικό κέντρο της τράπεζας Πειραιώς θα πρέπει να εναρμονιστεί με τον εταιρικό μετασχηματισμό του ομίλου Πειραιώς, δηλαδή να επενδύσει στην τεχνολογική ανάπτυξη με ταυτόχρονη μείωση του λειτουργικού του κόστους».

Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζει μια σειρά από αλλαγές οι οποίες θα επηρεάσουν την εσωτερική λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου. Για αρχή, μέχρι τα τέλη Ιουλίου, προχωρά σε τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας αυτού, το οποίο θα εξυπηρετεί τους πελάτες της τράπεζας από Δευτέρα μέχρι Κυριακή από τις 08:00 μέχρι 18:00μμ. Τις υπόλοιπες ώρες, τα ΣΚ και τις αργίες θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά ζητήματα ασφαλείας καθώς και οι πελάτες με μεγάλο χαρτοφυλάκιο (affluent, private, personal). Επίσης, προκειμένου οι πελάτες να εξυπηρετούνται αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών καναλιών (winbank web, mobile app) αυτοματοποιείται η πλειοψηφία των διαδικασιών της τράπεζας. Όσοι δεν τα καταφέρουν, κατευθύνονται στο δίκτυο καταστημάτων. Επιπρόσθετα, στα προαναφερθέντα τμήματα, γίνεται ήδη μείωση προσωπικού καθώς συνάδελφοι επιστρέφουν στην εξυπηρέτηση πελατών στους τομείς Phone Banking και καρτών. Τέλος, παύει η γραμμή help line του support προς τους συναδέλφους, ορισμένα τμήματα αλλάζουν εντελώς το αντικείμενο (π.χ QM) ενώ σε άλλα προστίθενται επιπλέον εργασία (Back Office).

ΔΕ ΧΩΡΑΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ! Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΘΕΟΣ ΤΟΥΣ!

Αυτές οι αλλαγές γίνονται στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας για την αύξηση της κερδοφορίας τους. Η τεχνολογική ανάπτυξη ή διαφορετικά ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζών που ευαγγελίζονται έχει οδηγήσει στο κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων, σε απώλειες θέσεων εργασίας (π.χ με τη μορφή εθελούσιων αποχωρήσεων, δυσμενών μετακινήσεων κλπ).

Ενώ η μείωση του ωραρίου λειτουργίας, θα μπορούσε να λειτουργήσει προοδευτικά για τη βελτίωση της δουλειάς μας και την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας μας, αυτό χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τη μείωση του λειτουργικού κόστους.  Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε το λειτουργικό τους κόστος το οποίο πάση θυσία πρέπει να μειώσουν!

Αυτές οι αλλαγές θα σημάνουν την ακόμα μεγαλύτερη  εντατικοποίηση της εργασίας μας.  Οι όποιες ανάγκες και να παρουσιαστούν μελλοντικά  δε θα καλυφτούν με νέες προσλήψεις αλλά με το όποιο υφιστάμενο προσωπικό έχει απομείνει. Η αυτοεξυπηρέτηση των πελατών μέσω των συστημάτων ρομπότ (IVR) που αναπτύσσονται έχουν ως στόχο τη μείωση προσωπικού, κάτι που ήδη ξεκίνησε με τις  άδικες απολύσεις που ζήσαμε τους προηγούμενους μήνες  (με λήξη συμβάσεων κλπ). Ακόμα και τις επαίσχυντες «αυξήσεις» της κυβέρνησης δεν τόλμησαν να δώσουν, καθώς η όποια αύξηση στο βασικό μισθό έγινε εικονικά αφού συνοδεύτηκε από μείωση του επιδόματος ελευθεριότητας που λαμβάνουμε.

Συνάδελφοι, το ξήλωμα του πουλόβερ μπορεί να ξεκίνησε από τα υποστηρικτικά τμήματα σίγουρα όμως δεν θα μείνει εκεί, ένας-ένας όλοι θα πάρουμε σειρά.

ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΘΕΑΤΕΣ! ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

Η ιστορία του εργατικού κινήματος διδάσκει πως κάθε συμβιβασμός με την εργοδοσία εντείνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση των εργαζομένων. Αντίθετα, η οργάνωση και η ανάπτυξη ταξικών αγώνων είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη όλοι να οργανωθούμε και να παλέψουμε μέσα από το κλαδικό μας σωματείο. Οι αγώνες των εργατών στην COSCO, στη ΛΑΡΚΟ, στην «e-food», στους οικοδόμους κ.ο.κ. μας δείχνουν το δρόμο. Οι δικοί μας αγώνες το 2019 έφεραν τις αυξήσεις στους μισθούς μας, οι αγώνες των συναδέλφων μας στη Mellon, στη First Data οδήγησαν στην υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων χωρίς δουλεμπορικά.  Όταν οι εργαζόμενοι δεν μένουν θεατές αλλά παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, διεκδικούν και αγωνίζονται μπορούν κι έχουν την δύναμη, να έχουν κατακτήσεις σήμερα! Όσο τους αφήνουμε, τόσο θα βάζουν στον πάγκο του χασάπη τα δικαιώματά μας, μέχρι να μη μας απομείνει τίποτα! Τώρα - πιο πολύ από ποτέ - είναι φανερό ότι πρέπει να παλέψουμε για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να διασφαλίζει τα δικαιώματά μας και τις συνθήκες  εργασίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Δεν υπάρχει άλλη υπομονή! Καμιά θυσία για τα κέρδη τους! Τώρα ξεσηκωμός!

Η δύναμη βρίσκεται στη λαϊκή οργάνωση και πάλη, στο δρόμο της προοπτικής και της απειθαρχίας στους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφίσει όλες οι Κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ!

Παίρνουμε στα χέρια μας την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!

Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τη διοίκηση της PDS.

Διεκδικούμε:

-       Συλλογική Σύμβαση για όλους με αυξήσεις στους μισθούς. Καμία απόλυση. Όχι στις ευέλικτες μορφές εργασίας.

-       Ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.

-       Να γίνουν τώρα άμεσες προσλήψεις προσωπικού σε όλα τα τμήματα. Καμία σκέψη για διάλυση/κατάργηση τμημάτων.

 

Όλοι στη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 23/06 στην πλ. Μητροπόλεως στις 7μμ.