28 Οκτ 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 21/10/2010 το Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού πραγματοποίησε σύσκεψη με θέμα της επερχόμενες συγχωνεύσεις εξαγορές και τις επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν ζωντανά, αντάλλαξαν απόψεις και κατέθεσαν τις εμπειρίες τους. Μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα που αναδείχθηκαν:

1.Στη Eurobank γίνονται απολύσεις συνέχεια
2. Στην CITIBANK αναμένονται μαζικές απολύσεις
3.Στην Εμπορική τράπεζα γίνεται προσπάθεια κατάργησης του Οργανισμού Υπηρεσίας Προσωπικού
4. Στην Γενική Τράπεζα κλείνουν καταστήματα και οι εργαζόμενοι μετατίθενται από την επαρχία στην Αθήνα
5. Στην Αγροτική Τράπεζα κλείνει η θυγατρική ΑΤΕ Διαφημιστική και πετιούνται στο δρόμο 20 εργαζόμενοι
6. Στο ΤΑΕΠΓΑ οι συνάδελφοι δεν πληρώνονται τις αποδείξεις τους από ιατροφαρμακευτικές δαπάνες

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν μια σειρά από παρεμβάσεις σε όλους τους χώρους, με σκοπό να μπει φρένο σε αυτή την ασυδοσία των τραπεζιτών. Το Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με τις Διοικήσεις των Τραπεζών. Συμφωνήσαμε ότι στο επόμενο διάστημα, μέχρι την Γενική Συνέλευση της 24 Νοεμβρίου, το πρώτο μας μέλημα θα είναι να φτάσει η φωνή του Κλαδικού Σωματείου παντού στο Νομό Αττικής.

Καλούμε κάθε έναν εργαζόμενο στον αγώνα μαζί με το κλαδικό, στη μαζική συμμετοχή, ώστε με ενότητα να εμποδίσουμε τους σχεδιασμούς τους. Δεν θα γίνουμε είλωτες στα σύγχρονα δουλεμπορικά για να κερδίζουν οι Τραπεζίτες τον πλούτο που παράγουμε. Για μια άλλη ανάπτυξη σε όφελος του εργαζόμενου και της οικογένειας του.

25 Οκτ 2010

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας σας καλεί στη Τακτική Γενική Συνέλευση με τα παρακάτω θέματα:

1. Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός του Διοικητικού Συμβουλίου.
2. Πρόγραμμα Δράσης.
3. Αντιπροσώπευση του Σωματείου στη ΓΣΕΕ
4. Εκλογή Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, παρουσία Δικαστικού Αντιπροσώπου.
5. Προκήρυξη Αρχαιρεσιών.

Σύμφωνα με το καταστατικό (άρθρο 13), η 1η Γενική Συνέλευση θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου 2010 στις 4μ.μ. στα γραφεία μας πλατεία Μητροπόλεως 10 με το 1/3 των μελών, αν δεν υπάρχει απαρτία θα γίνει η 2η Γενική Συνέλευση στις 18 Νοεμβρίου 2010 στις 4μ.μ. στα γραφεία μας πλατεία Μητροπόλεως 10 με το ¼ των μελών, αν δεν υπάρχει απαρτία η τελευταία Τακτική Γενική Συνέλευση θα γίνει στις 24 Νοεμβρίου 2010 στις 6 μ.μ. στο Ξενοδοχείο Στάνλεϊ (πλατεία Καραϊσκάκη- στάση μετρο ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ).

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Α. ΜΠΑΛΟΥ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π. ΛΙΑΠΠΗ

ΠΑΡΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΠΑΡΕ ΜΕΡΟΣ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24/11/2010, ΣΤΙΣ 18.00, ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ STANLEY
ΠΛ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ (ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟΥ)
 Να κάνουμε απολογισμό της δράσης μας. Να σχεδιάσουμε και να αποφασίσουμε τη δράση μας το επόμενο διάστημα.
 Να συζητήσουμε για τα προβλήματα του κλάδου μας και να μεταφέρουμε την εμπειρία μας από τους χώρους δουλειάς από την οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς.
 Να συγκεντρώσουμε την πείρα από τις κινητοποιήσεις.
 Να βάλουμε από κοινού τις προϋποθέσεις ώστε η παρέμβαση του σωματείου για τα προβλήματα των εργαζομένων, να γίνει πιο αποτελεσματική.
 Να αποφασίσουμε για τη δράση μας από εδώ και πέρα μπροστά στις σημαντικές εξελίξεις και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Δράση που θα συμβάλλει στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, στην επίθεση στα δικαιώματα μας.
 Να συντονίσουμε τη δράση μας με τα άλλα ταξικά συνδικάτα, με τις αγωνιστικές αντιμονοπωλιακές δυνάμεις (ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ, ΜΑΣ).

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ
ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Συνάδελφοι,
Το κλαδικό σωματείο έδωσε αποφασιστικά και σταθερά το παρών σε όλες τις μεγάλες απεργιακές μάχες και στα συλλαλητήρια μαζί με τις υπόλοιπες ταξικές δυνάμεις, πλάι στο ΠΑΜΕ.
Με αποτελεσματικότητα περιφρούρησε τις μάχες της απεργίας, στήνοντας απεργιακές φρουρές έξω από τράπεζες και εταιρίες του κλάδου. Έδωσε απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Εξέφρασε έμπρακτα την αλληλεγγύη του σε άλλα τμήματα εργαζομένων που αγωνίζονταν. Συνέβαλλε ώστε νέοι εργαζόμενοι να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις, να συσπειρωθούν στο ταξικό τους σωματείο.

Το κλαδικό σωματείο ανέδειξε και παρενέβη για κάθε ιδιαίτερο πρόβλημα του κλάδου μας, κατάφερε να ανακαλέσει απολύσεις. Αποκάλυψε το ρόλο των εργοδοτικών-επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου, το ρόλο των ΟΤΟΕ-ΓΣΕΕ, που στηρίζουν την πολιτική ενίσχυσης των τραπεζιτών, που βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση ώστε να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι να πληρώσουν την κρίση.
Συνέβαλλε ώστε να γίνει συνείδηση περισσότερων εργαζομένων το σύνθημα «ή με τα μονοπώλια ή με το λαό».
Από τη μία, κυβέρνηση, κόμματα του ευρωμονόδρομου, με στήριγμα τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, αξιοποιώντας την κρατική καταστολή και την εργοδοτική τρομοκρατία, δίνουν τη μάχη ενάντια σε κάθε εργασιακό-ασφαλιστικό δικαίωμα, για την υπεράσπιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, χτυπάνε τους λαϊκούς-εργατικούς αγώνες.

Από την άλλη, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, τα ταξικά του σωματεία, σε συμπόρευση με τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες. Μπροστάρηδες στην οργάνωση της πάλης του λαού, για να εμποδιστεί η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, για να μην εφαρμοστούν τα μέτρα. Προβάλλοντας την αναγκαιότητα ανασύνταξης του εργατικού-λαϊκού κινήματος, τη διεκδίκηση του άλλου δρόμου ανάπτυξης, υπέρ των λαϊκών αναγκών.

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΟ, ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ

• Για να μη πληρώσουν οι εργαζόμενοι του κλάδου τα σχέδια των τραπεζιτών για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη μέσα από συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών που θα επιφέρουν απολύσεις, νέο χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις κτλ.
• Για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ώστε να μην εφαρμοστούν τα αντεργατικά σχέδια (μείωση μισθών, κατάργηση συμβάσεων κτλ). Για μη γίνει καμία απόλυση. Για να ανατραπούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (ενοικιαζόμενοι, συμβάσεις ενός μήνα κτλ). Για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας από τα σχέδια της κυβέρνησης και των τραπεζιτών για τις εισπρακτικές και θυγατρικές εταιρίες.
• Για να υπάρχει παρέμβαση σε κάθε τράπεζα και εταιρία. Για να στηθεί σε κάθε χώρο σωματειακή επιτροπή, που θα συσπειρώνει όλους τους εργαζόμενους, θα παρεμβαίνει έγκαιρα για κάθε πρόβλημα που προκύπτει, θα ενημερώνει και θα δραστηριοποιείται στο χώρο δουλειάς.
• Για να μπαίνουν εμπόδια στην ενσωμάτωση και χειραγώγηση των εργαζομένων από την εργοδοτική τρομοκρατία, από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.
• Για να εκφραστεί το επόμενο διάστημα η αγανάκτηση και η αντίθεση στο σύνολο της αντιλαϊκής επίθεσης, με συμμετοχή σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
• Για τη συσπείρωση και ένταξη νέων εργαζομένων στη δράση. Για την διεκδίκηση τέτοιων αιτημάτων που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και όχι των μονοπωλίων. Για την ενότητα όλων των εργαζόμενων του κλάδου, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Για τη συμπόρευση με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Για να ανοίγεται η προοπτική διεκδίκησης μιας άλλης εξουσίας και οικονομίας.

19 Οκτ 2010

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Στο δρόμο 18 εργαζόμενοι
Να κλείσει τη θυγατρική της, την «Αγροτική Διαφημιστική», και να πετάξει στο δρόμο 18 εργαζόμενους αποφάσισε η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας στο όνομα της αντιμετώπισης οικονομικών δυσχερειών. Χτες οι εργαζόμενοι μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην υποδιοικητή της Αγροτικής, Αδαμαντία Λάζαρη, απαιτώντας να απορροφηθούν από την τράπεζα. Η υποδιοικήτρια επικαλέστηκε οικονομικά προβλήματα και, ουσιαστικά, απέρριψε το αίτημά τους.

Οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη θυγατρική απασχολούνται σε αυτή από πέντε μέχρι 15 και 20 χρόνια. Η πλειοψηφία τους είναι μητέρες και πολλές από αυτές με ανήλικα παιδιά. Συνθήκες που, μεταξύ άλλων, δυσκολεύουν την εύρεση νέας δουλειάς. Μία από τις εργαζόμενες, η Ελλη Ποταμιάνου που δουλεύει στη θυγατρική 13 χρόνια είπε χαρακτηριστικά: «Μας ανακοίνωσαν ότι η εταιρεία μπαίνει σε λύση και εκκαθάριση και από αύριο μεθαύριο θα αρχίσουν σταδιακές απολύσεις. Είμαστε 18 εργαζόμενοι που ως φαίνεται "βαραίνουν" την Αγροτική Τράπεζα. Από αυτές οι 15 είμαστε μητέρες ανηλίκων. Ποιοι εργοδότες θα προσλάβουν μια γυναίκα 49 ετών που θέλει πέντε χρόνια για να βγει στη σύνταξη;»

Οπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Γιώργος Ποντικός, η εξέλιξη αυτή «αφορά όλους τους εργαζόμενους στην Αγροτική Τράπεζα. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο συγχωνεύσεων και εξαγορών που ενδεχομένως θα σηματοδοτήσουν και απολύσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν σε αυτό, να συστρατευθούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ, να αντιπαλέψουμε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική

14 Οκτ 2010

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΙΣ 5μ.μ.
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ 5Β (ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ)

Συνάδελφοι,

Ο κλάδος μας βρίσκεται μπροστά σε ραγδαίες εξελίξεις:
Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις που σχεδιάζει το κεφάλαιο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα συνδυαστούν με μαζικές απολύσεις και εντατικοποίηση της δουλειάς μας
Οι τραπεζίτες, επιδιώκουν την κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού και του χρονοεπιδόματος.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει την κατάργηση των όποιων ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει και σ' αυτούς που έχουν προσληφθεί πριν το 1993 και την μετατροπή των επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικά, ταυτόχρονα επιδιώκει να καταργήσει και τις κλαδικές συμβάσεις.
Οι νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 13,7% και στο πετρέλαιο θέρμανσης, θα ροκανίζουν το εισόδημα μας.

Συνάδελφοι,

Είναι ανάγκη να απαντήσουμε τώρα με αποφασιστικότητα. Το Σωματείο μας, μαζί με την δική σου συμμετοχή, μπορεί να ανατρέψει τις δυσκολίες αλλά και τους αρνητικούς συσχετισμούς του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Για όλους αυτούς του λόγους, το ΔΣ του Σωματείου μας αποφάσισε να πραγματοποιήσει σύσκεψη την ΠΕΜΠΤΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΙΣ 5μ.μ. για να συζητήσουμε, πώς θα οργανώσουμε όλοι μαζί τη δράση μας για αποτελεσματικούς αγών